Achtergrond

'Religie en astrologie bijten elkaar niet'

foto: Wat Jij!? (EO)foto: Wat Jij!? (EO)
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Religie en astrologie bijten elkaar niet'

[EO - RAD1] De mensheid kijkt al eeuwenlang naar de sterren om te zien of ze ons iets kunnen vertellen. Zo lieten de wijzen zich leiden door een ster om Jezus te vinden, en laten de zusjes Lieke en Jetteke van Lexmond het van de stand van de maan afhangen of ze zich laten ontharen. Daarom staat in de IGTV-aflevering van Wat Jij!? dit keer de vraag centraal of de stand van de planeten invloed heeft op ons leven.

Astrocoach Deborah Cabau is heel blij met de hernieuwde interesse in de astrologie en gelooft dat de stand van de sterren invloed heeft op haar leven. "De wortels van de hedendaagse psychologie liggen ook in de astrologie. Menselijk gedrag wordt bestudeerd aan de hand van de planeten."

Veel mensen zijn zich volgens Deborah niet bewust van het feit dat we onder invloed zijn van de natuur. "De zon raakt iedereen, ook mij. Die kunnen we zien, ervaren en voelen. Maar andere energieën kunnen we niet zien of voelen, en dan denken we al snel: dat bestaat niet."

Symbooltaal

Annemarie Foppen is godsdienstpsycholoog en van mening dat astrologie voor sommigen een vorm van zingeving kan zijn. Daar is Deborah Cabau het alleen niet mee eens, omdat het volgens haar een instrument tot persoonlijke ontwikkeling is.

"Astrologie is een symbooltaal die je helpt herinneren wat binnenin zit. Een psycholoog haalt de antwoorden uit jou, en bij een astroloog krijg je het plaatje te zien over jou. Dat kan rust geven, en voor sommigen ook perspectief bieden."

Moeilijke perioden

Daarin herkent godsdienstpsycholoog Annemarie een rol die religie ook kan hebben. "Uit onderzoeken blijkt dat religie kan helpen bij coping, namelijk het omgaan met gebeurtenissen in je leven, of stress en moeilijke perioden. Ik kan me voorstellen dat astrologie ook zoiets kan betekenen voor mensen."

Astrocoach Deborah vindt ook dat religie en astrologie elkaar absoluut niet bijten. "Het kan elkaar juist heel erg aanvullen."

Wat Jij!? kijken

Het Instagram TV-programma is te zien via de Instagram-app. Zoek dan op NPO Radio 1, via de Instagram-pagina van NPO Radio 1 of klik direct door naar de stories van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie