Achtergrond
KRO-NCRV

'Kerk is niet compleet zonder LHBTI’ers'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kerk is niet compleet zonder LHBTI’ers'

Als dominee de LHBTI-gemeenschap dienen, dat ziet Wielie Elhorst als zijn roeping. Dounia Jari vormt, met haar stichting Maruf een community waar het over veel meer gaat dan een coming out als queer-moslim. Ze spraken hierover bij Spraakmakers.

"Hoe kan ik de LHBTI-gemeenschap dienen, dat is de opdracht die ik heb meegekregen bij mijn aanstelling", zegt Elhorst in de in regenboogkleuren verlichte Dominicanenkerk in Zwolle. Hij is sinds 2016 LHBTI-dominee en is aangesteld door de PKN. "Een concreet voorbeeld: in Amsterdam blijken met name oudere homomannen meer dan anderen te kampen met eenzaamheid. Daar kan ik iets betekenen."

Veiligheid waarborgen

Spraakmakers komt deze ochtend live vanuit de Dominicanenkerk. Het is één van de drie kerken in Nederland die gehuld is in regenboogkleuren. De kerk wil hiermee aangeven dat die openstaat voor de liefde voor iedereen.

Waar Elhorst ook heel erg gericht is naar buiten, is Jari meer gericht naar binnen, naar de eigen gemeenschap van queer-moslims. En dat heeft een reden. "We richten ons erg op de doelgroep zelf, en niet op hun omgeving. Dat heeft vooral te maken met hun eigen veiligheid. Voor sommige is dat een issue, voor anderen niet. Wij proberen de veiligheid te waarborgen door hen te ondersteunen."

Wat staat er in de Koran?

Ze maakt het snel specifieker. "We bieden een studieprogramma aan, waarin we met elkaar leren wat er in de Koran staat, waar kunnen we alternatieve interpretaties vinden, hoe we hiermee omgaan in ons leven en hoe we hierover in gesprek gaan met anderen." Gaandeweg, zo vertelt ze, ontstaat er een steeds groter wordende community. "Hierin vinden we ondersteuning bij elkaar. En het gaat niet altijd over onze geaardheid, maar bijvoorbeeld ook over het zoeken naar een kamer of baan."

Elhorst vertelt over zijn drive, en daar zit ook wel iets van activisme in. "Ik neem een activistische houding aan als ik vind dat er dingen in de kerk beter moeten. En een actieve houding in de hoop dat ik verbinding kan maken met de LHBTI-gemeenschap." Hij denkt dat zij en de kerk veel van elkaar kunnen leren, omdat er "heel veel overeenkomsten" zijn. Bijvoorbeeld als het gaat over thema’s als hoop en perspectief.

Lijntje met God

Jari’s stichting is misschien niet zo zichtbaar als Elhorst, ze is ervan overtuigd dat ze niet alleen staat. "We hebben heel veel bondgenoten, ook in de politiek." Foldertjes leggen in een moskee of er de regenboogvlag hijsen, dat gaat niet, maar dat willen ze ook niet. "Een moskee is, net als een kerk, een fysieke plek, een Huis van God. Maar ons lijntje met God is direct."

Elhorst brengt daar tegenin dat een kerk eigenlijk meer is, namelijk een gemeenschap, een gemeenschap waar ook LHBTI’ers onderdeel van uitmaken. Dus voor beiden moet aandacht zijn, vindt hij. En vandaar ook dat hij kerken wil uitdagen om zich in te zetten voor inclusiviteit. "Ik zeg altijd: de kerk is niet compleet zonder LHBTI’ers, dus die opdracht is er."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie