Achtergrond

Ingehuurd personeel brandweer verdient tonnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingehuurd personeel brandweer verdient tonnen

[AVROTROS] Hoewel er streng is bezuinigd op de brandweer en ambulance, krijgt extern personeel bij de vijf Noord-Hollandse Veiligheidsregio’s flink uitbetaald. Een groot aantal medewerkers kregen de afgelopen drie jaar hoge tot zeer hoge vergoedingen, tot wel 27.000 euro per maand.

Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord-Holland en EenVandaag na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Het gaat om de Veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam-Amstelland en Kennemerland. Het duur inhuren van personeel is opvallend, gezien de bezuinigingen van tientallen miljoenen die de afgelopen jaren bij de brandweer en ambulance zijn doorgevoerd. Zo zijn kazernes opgedoekt, brandweer- en ambulancemedewerkers afgevloeid en is het materieel verminderd.

Veiligheidsregio's huren duur personeel in na bezuinigingen

100.000 euro per jaar of meer

De Noord-Hollandse Veiligheidsregio's huren jaarlijks samen honderden medewerkers in. Dat gaat om zeer diverse functies, van verpleegkundigen tot directeuren. Tientallen ingehuurde adviseurs verdienden meer dan 100.000 euro per jaar of veel meer dan dat. De regio Noord-Holland Noord springt er uit met bijna 10 miljoen inhuur in drie jaartijd.

Een aantal functionarissen overschrijdt daarbij zelfs de Wet Normering Topinkomens (WNT), in de volksmond bekend als de Balkenende-norm. Zo verdiende een deelprojectleider regionalisering in 2014 296.000 euro en kreeg een manager bedrijfsvoering strategisch 271.000 euro in 2015.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer dan de hoogste baas

Een ander voorbeeld is de vervanger van een zieke directeur in Gooi en Vechtstreek. Deze medewerker werd in 2016 voor 6 maanden ingehuurd voor ruim 90.000 euro. Hij werkte daarvoor 81 uur per maand. Volgens de WNT-norm die van toepassing is op extern ingehuurd personeel, is het maximum dat hij voor de gewerkte uren had mogen verdienen 72.900 euro.

Daarnaast zijn er bij alle veiligheidsregio's vele medewerkers die ruimschoots meer krijgen per maand dan de hoogste baas, die vaak ruimschoots onder de WNT verdient. En dat gaat niet alleen om directeuren, maar ook om financiële medewerkers, ICT’ers of een medewerker inkoop telefonie die op jaarbasis 186.000 euro krijgt.

Onacceptabel

Groningse hoogleraar financiële ethiek Boudewijn de Bruin vindt de betaalde vergoedingen 'onacceptabel': "Er moet een duidelijke cultuurverandering plaatsvinden. Men moet beseffen dat het om belastinggeld gaat en dat men dit soort dingen absoluut niet kan permitteren."

Geen controle

Uit nader onderzoek blijkt bovendien dat er geen transparantie en controle is op de betaalde vergoedingen. In de jaarverslagen van de diverse Veiligheidsregio’s staan de specifiek uitgekeerde vergoedingen op geen enkele manier vermeld. Noord-Holland Noord schrijft bijvoorbeeld in het jaarverslag van 2014 daar over: "Op grond van de WNT ontvangen de functionarissen geen bezoldiging die boven het WNT-grensbedrag uitkomen" en als het gaat om niet topfunctionarissen: "Er zijn geen medewerkers bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werkzaam die boven het WNT grensbedrag uitkomen". Wel hebben diverse accountants hun handtekening gezet. Dat zorgt er voor dat deze kosten voor gemeenteraadsleden, die de jaarverslagen moeten goedkeuren, niet inzichtelijk zijn.

De Bruin vindt het problematisch dat er geen transparantie en controle is: "Ik vind het een ernstig probleem voor de democratische controle. Als je als volksvertegenwoordigers wil controleren dan zullen die cijfers in de jaarverslagen moeten staan. De legitimiteit van de Veiligheidsregio's wordt hiermee onderuit gehaald."

De Bruin: "Ik vind het een ernstig probleem voor de democratische controle. Als je als volksvertegenwoordigers wil controleren dan zullen die cijfers in de jaarverslagen moeten staan. De legitimiteit van de Veiligheidsregio's wordt hiermee onderuit gehaald."

Ster advertentie
Ster advertentie