Achtergrond

Neelie Kroes: geef Europese minister van Financiën een kans

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Neelie Kroes: geef Europese minister van Financiën een kans

Nederland moet het verzet tegen de komst van een Europese minister van Financiën staken. Dat zei voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) in Stand.nl op NPO Radio 1. “We moeten het een kans geven.”

De benoeming van een Europese minister van Financiën is een grote wens van de Franse president Macron. Demissionair premier Rutte ziet dat echter niet zitten. Volgens hem is de Europese Unie niet gebaat bij nieuwe instituties.

Kroes gaat nadrukkelijk in tegen haar partijgenoot. Ze pleit voor een stap voorwaarts in de Europese integratie. Een sterkere EU, waarin lidstaten goed samenwerken, is volgens haar de beste manier om invloed uit te oefenen op het wereldtoneel. “Je bent sterker als je het samen doet, maar dan moet je niet sturen op futiliteiten maar op de grote lijn.”

Europese minister van Financiën maakt de EU sterker

Eén van de manieren om de EU sterker te maken is door het instellen van een Europese minister van Financiën. Volgens Kroes bestaat die functie eigenlijk al. Jeroen Dijsselbloem vervult die rol al in ‘zachtere termen’ met zijn voorzitterschap van de Eurogroep. Dijsselbloem heeft volgens haar veel invloed. Ze roept de Nederlandse regering op goed na te denken over de consequenties van de tegenstem. “Je kunt niet op alles dwarsliggen, dat is niet in je voordeel.” Wel vindt ze dat er goed moet worden nagedacht over de manier waarop een Europese minister van Financiën gecontroleerd moet worden.

Kroes beseft dat verdergaande integratie een langdurig proces is. “Dat ga ik in mijn leven niet meer meemaken, dat is uitgesloten.” Daarbij is het belangrijk dat goed met burgers wordt gecommuniceerd over het ‘waarom’ en ‘wat’ van verdere integratie.

Kwijtschelding schulden Griekenland

Kroes pleitte in Stand.nl ook voor het kwijtschelden van de schulden van Griekenland. Gisteren gingen de Europese ministers van Financiën akkoord met een nieuwe lening van 8,5 miljard euro voor Griekenland om hun schuld mee af te lossen. Ze vindt dat we voorzichtig moeten zijn met harde kritiek op het land. “De Griekse doorsneeburger heeft heel veel te lijden gehad. We moeten lasten kwijtschelden. Dat zeggen ook het IMF en Jeroen Dijsselbloem.”

Ster advertentie
Ster advertentie