Achtergrond
NTRVPRO

Hoe narco's en massale boskap de jaguar bedreigen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe narco's en massale boskap de jaguar bedreigen

Het leefgebied van de Jaguar verdwijnt in rap tempo. En omdat het bos verdwijnt, verdwijnen de jaguars ook. Wie bedreigt ze en wie probeert ze te beschermen? En waarom is het belangrijk dat dit dier overleeft? Om die vragen te beantwoorden volgt journalist Mijke van Wijk het pad van de jaguar in de nieuwste aflevering van DOCS.

#88 - Het pad van de jaguar - DOCS

Narco's en massale boskap

De 'jaguarcorridor' is een onafgebroken stuk woud van Mexico tot in Argentinië. Om te kunnen overleven, moeten jaguars genoeg ruimte tot hun beschikking hebben waarin ze migreren. Van Wijks reis volgt deze corridor en daarlangs treft ze evenveel hoopgevende als ontmoedigende ontwikkelingen. Tegenover elke dorpsbewoner die de jaguar wil beschermen, staat een stroper.

De bedreigingen voor jaguars en hun leefomgeving zijn duidelijk te zien: landbouw en veeteelt zijn de grootste aanjagers van boskap. Als Van Wijk in Belize op pad is met Panthera, een stichting die op de hele wereld katachtigen beschermt, wijzen de medewerkers het haar om de haverklap aan: vorige maand stonden hier nog bomen, nu is de grond geprepareerd voor landbouw. De andere grote bedreiging is de drugsindustrie. Onderweg in Midden-Amerika hoort Van Wijk het vaak: narco's die stukken woud opkopen om hun handel op te zetten en drugs te vervoeren.

chevron right
chevron right
foto: Mijke van Wijk

Bedreigde natuurbeschermers

Van Wijk zag één keer in haar leven zelf een jaguar in het wild. Dat was meer dan twintig jaar geleden in Costa Rica, toen ze alleen aan het hiken was in een natuurpark. Beginnend in Belize, waar er veel goed lijkt te gaan, reist Van Wijk zuidwaarts langs de jaguarcorridor, in de richting van de plak waar ze ooit ‘haar’ jaguar zag.

Die reis brengt haar ook langs Guatemala en Honduras, waar de jaguarcorridor op zijn kwetsbaarst is. In deze landen wordt veel illegaal gejaagd, zowel op de jaguar als op haar beschermer. Guatemala staat in de top vijf van landen waar de meeste natuurbeschermers gedood worden. Een bezoek van Van Wijk aan een jaguaronderzoeker gaat op het laatste moment niet door, omdat een collega van deze onderzoeker, een parkranger, is vermoord en een andere is verdwenen. Het is te risicovol.

De reis eindigt in Costa Rica. Een land waar in de afgelopen paar decennia veel bos is terug gegroeid. Na twintig jaar staat ze weer op de plek waar ze een jaguar tegenkwam. Zal ze opnieuw zoveel geluk hebben?

#88 - Het pad van de jaguar - DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie