Achtergrond
KRO-NCRV

Het stigma rond mensen met pedofiele gevoelens: 'De meesten willen hier helemaal niet naar handelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het stigma rond mensen met pedofiele gevoelens: 'De meesten willen hier helemaal niet naar handelen'

Het is een onderwerp waar een enorm stigma omheen hangt: pedofilie. Terwijl de meerderheid van de mensen met pedofiele gevoelens hier helemaal niet naar handelt of wil handelen. GZ-psycholoog Fieke van der Meer richtte een praatgroep op voor deze mensen en legt bij Spraakmakers het verschil tussen pedofilie en seksueel misbruik uit.

Psycholoog Fieke van der Meer over pilot praatgroep pedofielen

Grootste stigma

Mensen met pedofiele gevoelens zijn ook niet meteen potentiële kindermisbruikers, vervolgt de GZ-psycholoog. "Het merendeel beseft zich heel goed dat seksueel contact tussen volwassene en kind heel schadelijk is voor het kind. Veel mensen die deze gevoelens hebben maken dan ook de keuze om hier niks mee te doen."

Het grootste stigma is toch wel dat alle mensen met pedofiele gevoelens automatisch kindermisbruikers zijn. Dat wil Van der Meer direct ontkrachten: "De meeste mensen met pedofiele gevoelens handelen daar niet naar. Maar dat beeld hebben we wel in de samenleving. Ook in de berichtgeving worden de woorden kindermisbruik en pedofilie inwisselbaar gebruikt", legt ze uit. "Eigenlijk bijna raar. Omdat meerderheid geen delicten pleegt. Dus eigenlijk precies noemen we het precies verkeerd om."

Praatgroep

Naar schatting leeft 1 tot 3 procent van de mannelijke bevolking met pedofiele gevoelens. In veel gevallen krijgen ze hierdoor te maken met mentale klachten, angst voor uitsluiting en agressie en zelfs suïcidale gedachten. "1 op de 3 mannen met pedofiele gevoelens denkt chronisch aan de dood", vertelt Van der Meer.

Daarom besloot ze een praatgroep op te richten om mensen met deze gevoelens een plek te bieden waar ze erover kunnen praten. "De bijeenkomsten zijn één keer in de maand. De deelnemers zitten bij elkaar met twee behandelaren. Het doel is dat ze met elkaar in gesprek gaan over moeilijke thema’s."

Van der Meer benadrukt het doel van deze gesprekken. Volgens haar zijn er nauwelijks plekken waar mensen met deze gevoelens voor hulpverlening naartoe kunnen. "Terwijl het zo belangrijk is om erover te spreken. In de praatgroep vinden ze steun, worden ze niet veroordeeld."

Mocht je luisteren en zelf worstelen met dit soort gevoelens, of iemand kennen in je omgeving. Dan kun je - volledig anoniem - bellen met de hulplijn van Stop It Now, op 0800 266 64 36.

Ben je slachtoffer van misbruik en wil je daarover praten, dan kun je bellen met Slachtofferhulp Nederland. 0900-0101 of naar Centrum Seksueel Geweld op 0800-0188.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie