Binnenland
KRO-NCRV

Melden seksueel misbruik: 'Had ik het maar eerder gedaan'

foto: JC Gellidonfoto: JC Gellidon
  1. Nieuwschevron right
  2. Melden seksueel misbruik: 'Had ik het maar eerder gedaan'

Het ministerie van Justitie en Veiligheid lanceert binnenkort een nieuwe campagne om te zorgen dat seksueel misbruik sneller en vaker gemeld wordt. "Veel slachtoffers zeggen achteraf: had ik het maar eerder gemeld." Dat zegt Yet van Mastrigt, zedenexpert van de Nationale Politie, in Spraakmakers.

Aangiftes

Van Mastrigt benadrukt dat slachtoffers die melding doen van misbruik niet per definitie óók aangifte hoeven te doen. "Wél krijg je bij melding medische hulp bij bijvoorbeeld soa’s of een ongewenst zwangerschap. Maar je kan ook juridische hulp en de juiste informatie krijgen."

Drempel is hoog

De drempel om melding of aangifte te doen is nog steeds hoog. Dat is volgens Van Mastrigt begrijpelijk: "Ongeveer 85 tot 90 procent van de beschuldigden is een bekende. Bijvoorbeeld een vader, neef of opa. Dat kan problemen geven als schuldgevoelens, loyaliteitsconflict, angst en schaamte.".

Quote

Er is geen goed of fout in dezen

Natacha Harlequin

Sneller melden

Van Mastrigt hoop dat mensen zich in de toekomst ook eerder melden, omdat er dan vaak nog bewijs te verzamelen is. Denk aan telefoongegevens of een forensisch-medisch onderzoek. "Er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden en als je je snel meldt, dan kunnen ook de vluchtige sporen veiliggesteld worden."

Laf of egoïstisch

Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin doet zelf veel zedenzaken. Ook zij wijst op het belang van melding maken. "Als je iets is overkomen hoef je niet per se aangifte te doen." Ze noemt het systeem in Nederland fantastisch, omdat mensen alle info krijgen en vervolgens bedenktijd hebben om te overwegen wat ze willen. "Er is geen goed of fout in dezen."

Harlequin merkt dat slachtoffers die géén aangifte doen, vaak veroordeeld worden. Ze zouden laf of egoïstisch zijn omdat ze de mogelijke dader laten lopen. Harlequin: "Niemand heeft hier over te oordelen."

Tóch onderzoek

De politie kan volgens de zedenexpert ook zonder aangifte een onderzoek starten, bijvoorbeeld omdat er meerdere meldingen binnenkomen over één persoon. "Ook als er niet tot aangifte wordt overgegaan, kan er ambtshalve een onderzoek gestart worden waarin er gekeken wordt of het veilig is voor de persoon in kwestie en voor de maatschappij."

Acute meldingen

Begin deze maand meldde de Volkskrant al dat het Centrum Seksueel Geweld in 2018 bijna 50 procent meer acute meldingen kreeg dan het jaar daarvoor. Met de nieuwe campagne, die na de zomer start, hoopt Van Mastrigt de drempel om te melden te verlagen. "Dit wordt een jarenlange campagne waarbij we niet alleen korte spotjes laten zien, maar mooie interviews met ervaringsdeskundigen."

Natacha Harlequin en Yet van Mastrigt over campagne meldingsbereidheid van slachtoffers van seksueel

Ster advertentie
Ster advertentie