Achtergrond
BNNVARA

Opgepakte Nederlanders Sziget moeten 'duimen dat ze niet langer dan 16 jaar krijgen'

foto: Hongaarse politiefoto: Hongaarse politie
  1. Nieuwschevron right
  2. Opgepakte Nederlanders Sziget moeten 'duimen dat ze niet langer dan 16 jaar krijgen'

Volgens de Hongaarse politie is het 'de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het Sziget-festival'. In totaal vonden ze 7000 xtc-pillen en honderden joints in de tent en auto van twee Nederlandse jongens. De twee zijn aangeklaagd voor drugshandel en zouden in het ergste geval levenslang kunnen krijgen. Hoe groot is de kans dat dat ook echt gaat gebeuren? De Nieuws BV legt het voor aan strafrechtadvocaat Bart van Elst en journalist en Balkan-deskundige Joost van Egmond.

Ze zijn beiden ooit als bezoeker op Sziget Festival geweest, Joost van Egmond en Bart van Elst. Het is een van de grootste muziekfestivals van Europa dat elk jaar plaatsvindt op een eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. "Een geweldig festival," zegt Joost van Egmond. "Een van de allerbeste." Dat veel mensen er drugs gebruiken, is duidelijk. Van Egmond: "Als je kijkt naar de stand van de pupillen in de danstent weet je wel hoe laat het is."

Prijslijsten

Dat de twee jongens ook prijslijsten hadden uitgeprint, waar niet alleen de prijzen van pillen en joints op stonden maar ook hun telefoonnummer, verbaast Bart van Elst niet. Hij doet veel drugzaken in Nederland: "De laatste tijd zie je dat meer, ook in Nederland."

Van Elst: "Het lijkt wel iets nieuws. Het is de professionalisering van de drugshandel, waar deze jongens een voorbeeld aan hebben genomen." Ondanks dat de pakkans op deze manier zo groot was, moeten de jongens zich volgens van der Elst vrij gevoeld hebben.

Quote

Ik kan me niet voorstellen dat het levenslang wordt

Bart van Elst

Als bewezen wordt dat de jongens de drugs niet alleen verkocht maar ook gesmokkeld hebben, is een levenslange gevangenisstraf mogelijk. Van der Elst: "Het moet dan wel om hele grote hoeveelheden gaan. Dit valt nog mee. Wij hebben ook soms met 70 a 80 kilo te maken. Dan kan ik me niet voorstellen dat dit levenslang wordt." Aan de andere kant heeft Hongarije een zero tolerance beleid wat betreft drugs, en kan je al de gevangenis in gaan voor het gebruiken van drugs.

Premier Orbán

De drugswetten zijn sinds een paar jaar een stuk strenger geworden in Hongarije. Volgens journalist Van Egmond wil de Hongaarse regering hier een ding mee: Afschrikken. "Drugs hoort niet bij de visie die premier Orbán heeft voor zijn samenleving. De nadruk ligt op een traditionele Hongaarse samenleving zonder al teveel buitenlanders. Je hebt een vader, moeder met een gezin, een stuk land en die leven netjes volgens christelijke waarden. Daar hoort geen losgeslagen bende die xtc gebruikt niet bij."

Of de twee Nederlanders uitgeleverd zullen worden aan Nederland, is afwachten. Van Elst: "Dat ligt eraan hoeveel straf ze krijgen. In Nederland zou je hiervoor maximaal 16 jaar straf kunnen krijgen. Als ze in Hongarije uiteindelijk meer straf krijgen, moet het land instemming geven om ze uit te leveren. Want hier krijgen ze maximaal 16 jaar. Het wordt lastig als Orbán hier een statement mee wil maken. Die jongens moeten duimen dat ze niet langer dan die 16 jaar krijgen."

Quote

Die jongens moeten duimen dat ze niet langer dan die 16 jaar krijgen

Bart van Elst

Hongaarse gevangenissen

Zeker omdat de gevangenissen in Hongarije behoorlijk berucht zijn. Van Egmond: "Het grote probleem is dat de cellen overbevolkt zijn. Sanitair is een probleem, dus dat betekent ook ongedierte. Weinig daglicht, slechte verwarming. Er zijn modernere en minder moderne cellencomplexen, dus het ligt eraan waar je terecht komt. Maar het is zeker geen pretje."

Volgens Van Elst is het te hopen dat in Nederland hun straf uit mogen zitten: "Voor resocialisatie is dat ook beter. Stel je krijgt 16 jaar; je moet ook weer wennen aan de maatschappij. Dat kan beter in Nederland dan in Hongarije."

Krijgen de opgepakte Nederlanders in Hongarije echt levenslang?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie