Achtergrond
BNNVARA

Wat als de rechter 'kankerhomo' niet homofoob vindt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als de rechter 'kankerhomo' niet homofoob vindt?

'Kankerhomo' is volgens de rechter in Dordtse mishandelingszaak niet homofoob. Hoe kun je homo-haat bewijzen als uitschelden voor homo wordt gezien als dagelijks taalgebruik? Dat vragen PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul, COC-voorzitter Tanja Ineke en advocaat Sidney Smeets zich af. Ze gaan in gesprek in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Een zware pil

De zaak van anti-homogeweld in Dordrecht veroorzaakte afgelopen voorjaar veel ophef. Een groep jongeren lokte een paar homo's via een dating app naar een afgelegen plek. Een van die mannen werd mishandeld, de ander wist te ontkomen. Vorige week deed de rechter uitspraak. Daarbij kregen de daders taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen.

Dat er sprake was van homohaat achtte de rechter niet bewezen. Ondanks dat de daders de meest verschrikkelijke dingen riepen. "Ze zijn uitgescholden voor 'flikker' en andere woorden", vertelt strafrechtadvocaat Smeets. Hij vertegenwoordigt één van de slachtoffers in die mishandelingszaak.

Quote

dat het gebruik van de woorden 'kankerhomo' en 'flikker' niet homofoob is, maar indicatief voor het dagelijks taalgebruik, dat is een hele zware pil om te slikken voor de slachtoffers.

Sidney Smeets

Smeets: "En deze uitspraak waarin de rechtbank zegt dat het gebruik van de woorden 'kankerhomo' en 'flikker' niet homofoob is, maar indicatief voor het dagelijks taalgebruik, dat is een hele zware pil om te slikken voor de slachtoffers. Maar ook voor de LHBT-gemeenschap. Want wat je eigenlijk zegt, is: het zijn wel hele nare woorden maar we hebben het in onze maatschappij eenmaal zo ver gekregen dat iedereen die woorden gebruikt dus je moet het maar slikken."

'Als dit geen homofobie is, wat dan wel?'

Volgens COC-voorzitter Ineke is het schandalig: "Als het schelden met woorden als 'kankerflikker' geen homofobie is dan vraag ik me af; wat is het dan nog wel? De rechter laat hiermee twee dingen liggen. Aan de ene kant had hij hogere straffen moeten opleggen, juist omdat er sprake is van homofobie. Die kans is er nu niet. En daarmee geeft hij zo'n verkeerd signaal af naar de samenleving. Alsof het normaal is om met 'kankerflikker' te schelden."

Quote

De rechter had hogere straffen moeten opleggen, juist omdat er sprake is van homofobie.

Tanja Ineke

Ineke: "Wij zijn druk bezig met voorlichting op scholen om alle jongeren duidelijk te maken dat schelden met homo wel pijn doet. En dat dat heel erg kwalijk is voor je medescholieren die misschien wel homo, lesbo, bi of transgender zijn."

Homogeweld moet niet genormaliseerd worden

Volgens PvdA-Kamerlid Van den Hul moet homogeweld niet genormaliseerd worden. "We zien dagelijks drie meldingen binnenkomen. En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Want, net zoals bij andere onderwerpen zie je ook hier dat heel veel slachtoffers ervoor kiezen om geen melding te doen."

Quote

Zeven op de tien LBHTI'ers maken ofwel fysiek ofwel verbaal geweld mee. En dat zijn cijfers: dat mogen we nooit normaal gaan vinden

Kirsten van den Hul

Van den Hul: "Zeven op de tien LBHTI'ers maken ofwel fysiek ofwel verbaal geweld mee. En dat zijn cijfers: dat mogen we nooit normaal gaan vinden." Vorige week vroeg Van den Hul in de Tweede Kamer aan minister Van Engelshoven (D66) "of ze nou werk gaat maken van het voorstel dat ik dit jaar eerder deed met D66, om te komen tot een actieplan voor de aanpak van geweld tegen LHBTI'ers."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie