Achtergrond
KRO-NCRV

Marechaussee Ishaak beleefde aanslag Koninginnedag 40 keer per dag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marechaussee Ishaak beleefde aanslag Koninginnedag 40 keer per dag

Renaldo Ishaak werkt al 18 jaar bij de marechaussee en heeft veel heftige gebeurtenissen meegemaakt. Hij was bij de Schipholbrand, de crash van Turkish Airlines en bij de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Hij begeleidde er de bus met de koninklijke familie op de fiets. "Het was een groot feest dat binnen een halve seconde veranderde in een oorlogssituatie, zegt Ishaak bij 1 op 1.


Video niet beschikbaar

Het was de meest gitzwarte Koninginnedag, 30 april 2009. Nederland was in de ochtend nog in een feeststemming, totdat Karst Tates met een dodelijk tempo op de oranje, feestende menigte inreed. Naast Tates zelf overleden nog zeven mensen.

PTSS

Renaldo Ishaak had die dag dienst bij de marechaussee en was als eerste bij de Suzuki Swift van Tates. Deze gewelddadige gebeurtenis was de druppel die de emmer deed overlopen. Renaldo kreeg een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Daarover heeft hij een boek geschreven dat vandaag is verschenen, getiteld First Responder.

In dit boek beschrijft hij - naast zijn leven met PTSS - zijn moeilijke jeugd en hoe hij als achttienjarige invulling voor zijn leven vond bij de Koninklijke Marechaussee.

Quote

Alle hulpverleners maken heftige situaties mee en moeten constant alert zijn

Maar de ervaringen zoals de Schipholbrand in 2005 waar elf gedetineerden in de vlammenzee omkwamen en keer na keer rampen met dodelijke slachtoffers, veroorzaakte bij Ishaak PTSS. "Alle hulpverleners maken heftige situaties mee en moeten constant alert zijn", zegt de marechaussee. Juist die constante druk zorgt voor een voortdurend gevoel van stress.

Daar bovenop komen nog de onverwachte momenten als een terroristische aanval zoals op Koninginnedag in 2009, die geven het stressniveau een extra duw. Net die duw waardoor je gedrag door PTSS voorgoed verandert.

Praten

Met zijn boek First Responder en zijn opgerichte stichting Blue Support hoopt hij het gesprek onder collega's op gang te brengen. Ishaak geeft tegenwoordig lezingen over zijn ervaringen met PTSS en drukt collega's op het hart: "praat niet over elkaar, maar met elkaar".

Marechaussee Ishaak beleefde aanslag Koninginnedag veertig keer per dagDownload de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie