Achtergrond
AVROTROS

Filosoof Floris van den Berg: ‘Woke duwt mensen in steeds kleinere hokjes’

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Filosoof Floris van den Berg: ‘Woke duwt mensen in steeds kleinere hokjes’

In zijn colleges zegt filosoof Floris van den Berg niet meer alles en laat sommige dingen niet zien uit angst te worden gecanceld. “Ik heb al mijn powerpoints gecensureerd, ik laat bijna geen filmpjes meer zien. Ik heb een flinke scheut water bij de wijn gedaan.”

#82 - Floris van den Berg - MISCHA!

Hoewel hij al jaren dezelfde materie behandeld in zijn colleges ‘praktische filosofie’ merkt Van Den Berg dat er de laatste jaren een kleine groep studenten is die het doceren frustreert. Met oneigenlijke argumenten wordt hij met gemak voor racist, homofoob of seksist uitgemaakt, zegt hij. “In mijn colleges gaat het om problemen in de samenleving die controversieel zijn. Ik laat dan zien wat het probleem is en wat het hele spectrum van mogelijkheden is. Ik sprak eens over orthodoxe christenen die hadden gezegd: ‘kill the fags.’ Toen werd er een officiële klacht ingediend omdat ik dat had gezegd. Terwijl het een citaat was. Het waren niet mijn woorden.”

Ongemakkelijk

Het gaat mis door een te vergaande invloed van ‘woke’, vertelt Van den Berg die verbonden is aan de Universiteit Utrecht. “Hierdoor is de universiteit veranderd in een ‘safe space’ wat betekent dat het een ruimte is waarin niemand mag worden aangevallen. Dat is een enorme beperking. Natuurlijk is het goed dat iedereen gelijk is, maar het betekent nu ook dat je niets mag zeggen, omdat iemand zich ongemakkelijk kan voelen. En juist bij vakken over ethiek gaat het vaak om ongemakkelijke onderwerpen. Als je daar niet meer over kan praten wordt de academische vrijheid ondermijnd."

Safe space

Ander gevaar van woke vindt hij dat we mensen in steeds kleinere hokjes duwen. Zonder dat je zelf zeggenschap hebt over in welk hokje je terechtkomt. Van den Berg pleit er dan ook voor om meer over dit probleem te praten ‘op een normale manier’. “We moeten niet cancelen, wel kritisch kijken wat we met safe space doen en de verworvenheden van het individu serieus nemen”. Maar het belangrijkste is wat hem betreft: “Durf naar elkaar te luisteren. Ook al verschil je van mening.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#82 - Floris van den Berg - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie