Achtergrond
WNL

VVD-Kamerlid Ellian: 'Zet Faissal Taghi niet bij zijn pa in Vught'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Ellian: 'Zet Faissal Taghi niet bij zijn pa in Vught'

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian vindt het onverstandig om de zoon van Ridouan Taghi, Faissal Taghi, ook in de EBI in Vught op te sluiten als hij inderdaad naar Nederland wordt overgebracht. "Zet Faissal Taghi niet bij zijn pa in Vught", zegt het Kamerlid in Het Misdaadbureau.

#39 - Het Misdaadbureau: ‘22-jarige Taghi-telg zou het misdaadimperium van zijn vader leiden’ (S02) - Het Misdaadbureau

De 22-jarige Taghi-telg zit momenteel vast in Dubai. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit onderschepte berichten dat hij de criminele organisatie van zijn vader is gaan leiden. De oudste zoon van Ridouan Taghi zou de drugshandel en het witwassen hebben aangestuurd. Naar verluidt verblijft Faissal op dit moment 'ergens in Dubai' op een niet erg 'florissante' plek, zo schreef misdaadjournalist van de Telegraaf John van den Heuvel eerder deze week.

EBI in Vught

Het OM probeert Faissal naar Nederland te krijgen en zegt daar veel vertrouwen in te hebben. Dat roept meteen de vraag op waar Faissal dan ondergebracht gaat worden. Voor de hand liggend, is de zwaarbewaakte EBI in het Brabantse Vught. Maar daar verblijft momenteel ook zijn vader.

"Niet verstandig", reageert VVD-Kamerlid Ulysse Ellian op dat voorstel. Ellian pleit ervoor om Faissal en andere kopstukken uit de onderwereld te verspreiden over kleinere zwaarbewaakte gevangenissen in Nederland. "Leegstaande gebouwen zijn een goed voorbeeld. Je kunt met heel veel beveiliging heel creatief zijn", aldus Ellian.

Overigens maakt het Kamerlid zich al langer zorgen over de situatie in de EBI in Vught. "Er zitten daar zoveel kopstukken bij elkaar. In algemene zin moet je daar voorzichtig mee omgaan omdat ze met elkaar kunnen communiceren." Hij vervolgt: "Onlangs zijn de rechterhand van Bolle Jos en Dennis G. ook opgepakt dat kun je niet allemaal bij elkaar zetten. We doen ons best om monsterverbonden in de buitenwereld af te breken en dan staan we ze wel toe in detentie."

Ontsnappingsgevaar

Dan is er ook nog een reëel ontsnappingsgevaar van de Taghi's merkt Chiel Timmermans, misdaadverslaggever van het AD, op. "In een van de eerste verslagen waarin de naam van Faissal voorkomt, gaat het over de ontsnapping van zijn vader uit de gevangenis. Dat geeft wel aan hoe groot de risico's zijn."

De opsporingsdiensten kwamen destijds 'plan Bios' op het spoor. Dat plan moest worden uitgevoerd 'op de Navy Seals manier' zodat Taghi kon ontsnappen. Volgens justitie was de speciale eenheid die Taghi wilde inzetten getraind om in het diepste geheim operaties uit te voeren en daarbij excessief geweld te gebruiken.

Diplomatie

Het is overigens nog de vraag - ondanks dat het OM vol vertrouwen is - of Faissal wel naar Nederland komt. "Het zal vooral afhangen van diplomatie", denkt Timmermans. "Je kunt wel op papier allerlei overeenkomsten sluiten met elkaar, maar zo werkt het niet in heel veel landen. Bij sommigen is het 'voor wat, hoort wat'."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie