Achtergrond
KRO-NCRV

Kamp Moria 2.0: 'Niet net zo rampzalig, maar geen douches en weinig toiletten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamp Moria 2.0: 'Niet net zo rampzalig, maar geen douches en weinig toiletten'

Nadat op Lesbos het vluchtelingenkamp Moria afbrandde werd in korte tijd een nieuw kamp opgebouwd. De omstandigheden in het oude kamp waren erbarmelijk, maar zijn de vluchtelingen er in het nieuwe kamp op vooruitgegaan? Journalisten krijgen nauwelijks toegang tot het kamp, maar Thijs Kettenis wist wel binnen te komen. "De Grieken zijn wanhopig", zegt hij bij Spraakmakers.

"Je kan niet zeggen dat het net zo rampzalig is, het is best netjes neergezet", begint de verslaggever van dagblad Trouw. "Het is ordelijk, er is veel politie. Maar er zijn te weinig toiletten en degene die er zijn, zijn vies. Er zijn geen douches; mensen moeten zich wassen in de open lucht of in de zee."

Journalist Thijs Kettenis vertelt dat de Grieken met de handen in het haar zitten. "Deze regering is vrij rechts en wil zo min mogelijk vluchtelingen. Ze vinden het een Europees probleem. Ook willen ze dat andere landen vluchtelingen opnemen en dat vluchtelingen daar asielprocedures ingaan. Dat gebeurt niet op grote schaal en dat steekt de Grieken."

Veiliger

In het nieuwe kamp is plaats voor iedereen. "Er zaten 10.000 mensen, maar nu zijn er 2.000 naar het vaste land. Er is nu niemand die buiten de tenten slaapt." Ook is het veiliger geworden. "Vrouwen sliepen eerder 's nachts in luiers omdat ze niet naar het toilet durfden. Dat is nu niet meer zo."

Wat is de status van deze mensen? "Ze moeten in principe in Griekenland asiel aanvragen, het idee is dat de meesten terug moeten naar Turkije, maar dat gebeurt niet."

Hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen en Stichting Bootvluchteling willen wel helpen, maar zitten niet ín het kamp. "Het is een groot dilemma voor organisaties. Ze willen de migranten helpen, maar als je dat doet, moet je opereren binnen de regels van de Grieken. Je werkt mee aan een systeem waar je principiële en morele bezwaren tegen hebt. En je helpt mee om dat systeem bestendiger te maken. Door mee te werken, erken je het systeem als het ware, dat is een duivels dilemma", legt Kettenis uit.

Zorgen voor de toekomst

Er zijn grote zorgen over het najaar. "Het is er nu nog mooi weer, zonnig. Maar alles is gebouwd op zand. En als het straks flink gaat regenen en waaien wordt het een modderpoel. Tenten kunnen dan wegwaaien of omwaaien. Wat er nu staat is misschien wel goed als noodkamp, maar voor lange termijn echt onvoldoende."

Er is een kleine kans dat er een nieuw EU-kamp komt, vertelt Kettenis. "Op Lesbos willen ze het kamp niet. Je krijgt te maken met enorme protesten van de bevolking. Al zou er een Europees akkoord komen, dan is er nog de vraag: waar dan? Ik zie het zeker niet snel gebeuren."

Thijs Moria 2.0

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie