Achtergrond
KRO-NCRV

Ieder jaar steeds meer gescheiden ouders naar daklozencentra

foto: Jenny/ De Monitorfoto: Jenny/ De Monitor
  1. Nieuwschevron right
  2. Ieder jaar steeds meer gescheiden ouders naar daklozencentra

Emmy Klooster werkt bij daklozenopvang De Binnenvest in de regio Zuid-Holland Noord. Ze was vandaag te gast in Spraakmakers om het te hebben over de problemen die gescheiden ouders tegenkomen bij het vinden van huisvesting. "Er zijn nog geen cijfers over 2017, maar in 2016 waren er zo’n 150 ouders die aanklopten en om hulp vroegen en zijn opgenomen in de opvang."

Het tv-programma De Monitor besteedt vanavond aandacht aan dit probleem. Daarin komt wijkverpleegkundige Jenny aan het woord, die na haar scheiding op straat kwam te staan en nu met haar kinderen in een vakantiehuis woont: "Als ik dit niet had gehad was mijn enige optie nog naar de dak- en thuislozenopvang. (…) Mijn kinderen verdienen een blijvende oplossing."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"We kennen mensen als Jenny", zegt Klooster in Spraakmakers. "Mensen met kinderen brengen we onder in woningen die we voor de crisissituaties beschikbaar hebben. Die voorziening is er. Maar er is meer vraag naar dit soort plaatsen dan dat wij plekken hebben. En jaar op jaar zien we een toenemende vraag. In eerste instantie zeggen we dus: nee, we kunnen je niet helpen omdat we te weinig plekken hebben."

Niet genoeg problemen?

De regelgeving, als het gaat over huisvesting door corporaties, is in de afgelopen jaren zo aangescherpt dat men na een scheiding niet in aanmerking komt voor urgentie. En omdat het aantal plekken bij daklozenopvang beperkt is, wordt er wel onderscheid gemaakt in de noodzaak voor een onderkomen. Zo krijgen bij De Binnenvest mensen met kinderen, of met psychische of financiële problemen, voorrang boven mensen die alleen een woning nodig hebben.

Te weinig woningen

Klooster: "Als je niet zo veel problemen hebt gaan we met je kijken of je níet gebruik hoeft te maken van onze voorziening. Dus in feite betekent dat dat we zeggen: probeer iets te vinden in je eigen netwerk. Op die manier proberen we mensen buiten de opvang te houden."

"Wat hier eigenlijk de oorzaak van is, is natuurlijk gewoon een tekort aan woningen. We hebben een enorme achterstand als het gaat om het bouwen van woningen. En waar ik bang voor ben is dat, ondanks de plannen, het toch lang gaat duren tot die woningvoorraad is aangevuld. Het is natuurlijk ook moeilijk zoeken naar plekken in een randstad die behoorlijk dichtzit. Dit is een ingewikkeld probleem."

Kijk vanavond om 21.25 uur naar de uitzending Huurdersproblemen van De Monitor, op NPO2.

Beluister en bekijk het gesprek hier terug:

Video niet beschikbaar

Emmy Klooster over woningnood bij gescheiden mensen

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie