Achtergrond
KRO-NCRV

Dave probeerde agent een kopstoot te geven: 'Ik kan gewoon heel slecht tegen onrecht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dave probeerde agent een kopstoot te geven: 'Ik kan gewoon heel slecht tegen onrecht'

Het geweld tegen politieagenten is het afgelopen jaar flink toegenomen. In het uitgaansleven steeg het aantal geweldsincidenten tegen de politie zelfs met veertig procent. Ook Dave werd agressief toen hij werd opgepakt, vertelt hij in Spraakmakers. Aan de consequenties dacht hij niet.

De stoppen sloegen bij Dave door toen hij tijdens carnaval een kroeg werd uitgezet. "We waren met een paar vrienden en het was gewoon erg gezellig. Vervolgens werd ik de kroeg uitgezet voor iets waar ik niets mee te maken had. In mijn ogen klopte dat niet."

Quote

Je voelt je zo de pineut dat je een ander mens wordt

Dave

Dave verzette zich en kwam in een worsteling terecht met beveiligers. "Er gebeurde van alles. Terwijl ik buiten lag te rollebollen met de bewakers kwam de politie erbij. Ik werd opgepakt en een agent probeerde mij in een auto te zetten. Ik had handboeien om en toen heb ik geprobeerd die agent een kopstoot te geven. Het was een drama."

Genaaid

Eenmaal in de auto kalmeerde Dave en bood hij de agent zijn excuses aan. "Ik heb uitgelegd dat ik over de zeik was, omdat mijn avond was verpest. Ik was boos en voelde me genaaid. Het enige dat ik met de handboeien om kon doen was de agent een kopstoot proberen te geven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik wil niets goed praten, maar ik kan heel slecht tegen onrecht en zat vol met frustratie."

Vader

Hoewel Dave spijt heeft van zijn gedrag sluit hij het niet uit dat hij opnieuw door het lint zou gaan. Zijn frustratie leidde volgens hem tot een black-out. "Ik was het even kwijt. Je voelt je dan zo de pineut dat je een ander mens wordt."

Het helpt volgens Dave dan ook niet om geweld tegen agenten strenger te bestraffen. Daar gaat geen preventieve werking van uit. "Op zo’n moment denk je daar niet over na."

Toch is Dave een stuk rustiger geworden. "Ik ben inmiddels vader en kom niet meer zo vaak in de kroeg."

Stand.nl: Zwaarder straffen gaat helpen om geweld tegen de politie in te dammen

Ster advertentie
Ster advertentie