Achtergrond
KRO-NCRV

Referendum lijkt definitief van de baan: 'Van Mierlo zou zich omdraaien in zijn graf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Referendum lijkt definitief van de baan: 'Van Mierlo zou zich omdraaien in zijn graf'

"Het is een goede zaak dat dit broddelwerk wordt afgeschaft. Het is een monster van een wet. Afgezien of je voor of tegen bent. Het is een compromis. Slecht in elkaar gezet. Bovendien zeggen mensen altijd nee." Dat zei Yoeri Albrecht, algemeen directeur van cultureel centrum De Balie in Amsterdam, in Spraakmakers.

De stelling 'De democratie functioneert prima zonder referendum' maakte veel reacties los. Zowel in de studio als bij de luisteraars. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt afschaffing van het referendum. Ook komt er geen referendum over deze afschaffing. In een fel debat kreeg D66 minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken gisteren veel kritiek van de oppositie.

Ruim 1700 mensen brachten op de site hun stem uit. Een ruime meerderheid, 69%, was het oneens met de stelling. Wiechard de Wol was actief in het landelijk bestuur van D66. "Het referendum is een corrigerend middel", zegt de Wol. "De burger moet het finalewoord blijven houden. Ik ben teleurgesteld in mijn eigen partij. Alexander Pechtold verkwist hiermee de partij en de beginselen. Hans van Mierlo zou zich omdraaien in zijn graf."

'Geen alternatief'

Toch was een deel van de stemmers het met de stelling eens. Luisteraar Jos van Eindhoven: "Het referendum is de grootst mogelijke schijndemocratie. Een slimme suggestieve vraagstelling kan de stemming voor een groot deel beïnvloeden." Tom Ligtvoet reageert ook: "Kijk naar het vorige referendum en het hele gedoe rond de Brexit. De mensen die dat in elkaar hebben geflanst zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. Een land of een bedrijf goed laten gedijen is geen klus voor eendagsvliegen."

Voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham is een van initiatiefnemers van het referendum en reageerde ook in de uitzending. "Het correctief referendum is beter", zegt Van der Ham. "Het was een gemankeerd referendum. Maar dat deze minister zegt we schaffen hem af, zonder alternatief, dat is leegte. Er wordt veel gepraat over het vernieuwen van de democratie, maar er gebeurt heel weinig."

Video niet beschikbaar

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie