Naar homepage
Achtergrond

Stakingen docenten: 'Kinderen zijn de dupe en ouders moeten het maar oplossen'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stakingen docenten: 'Kinderen zijn de dupe en ouders moeten het maar oplossen'

Er is door de vakbonden en de werkgevers in het basisonderwijs een cao-akkoord bereikt; er komt 340 miljoen euro extra voor het salaris van leraren. Een gemiddelde leraar zal er 8,5 procent op vooruit gaan. Maar dit vinden de bonden niet genoeg. Zij willen meer: geen 340, maar 900 miljoen extra en ze hebben dan ook aangekondigd door te gaan met actie voeren in het najaar. Het doel van de leraren is namelijk om hetzelfde te verdienen als de collega’s van het voortgezet onderwijs.

'Daar gaan we weer', zullen veel ouders denken. Basisschoolleraren krijgen er salaris bij, maar dat vinden ze alsnog niet genoeg en er wordt mogelijk weer gestaakt. 12 september wordt genoemd als mogelijke stakingsdag. Tot grote ergernis van Rob Pauwels van de actiegroep ‘Ouders in actie’. Hij is het dan ook niet eens met de stelling dat ondanks het cao-akkoord het terecht is dat leraren weer actie gaan voeren. "Staken is een heel zwaar middel. Kinderen worden daar de dupe van, ze missen dan een dag onderwijs. We begrijpen niet dat er nu een akkoord is en er meer geld bij komt, de vakbonden toch willen staken."

Alles geprobeerd

De Algemene Onderwijs Bond is het absoluut niet eens met Ouders in Actie. Dagelijks bestuurder Eugine Stolk is blij met het extra geld voor docenten, maar het is nog lang niet genoeg: "We hebben vanaf begin gezegd: het is mooi dat er 270 miljoen beschikbaar is. Maar we hebben berekend dat de kloof met docenten in het Voortgezet Onderwijs 20 procent is. We willen op de lange termijn de mensen kunnen vasthouden in de sector door een eerlijk salaris te kunnen betalen. Nu gaan teveel mensen weg naar bijvoorbeeld middelbare scholen, want daar kan je meer verdienen."

De 8,5% die er nu bij komt is dus niet genoeg en dat rechtvaardigt volgens de bond ook dat er actie wordt gevoerd: "Het is de keuze van dit kabinet om te weinig te investeren in onderwijs. Niemand doet zijn school dicht voor de lol. Nu is het ook zo dat kinderen soms niet naar school kunnen omdat er te weinig leraren zijn. Dat willen wij oplossen."

Kinderen en ouders de dupe

Allereerst: 70 procent van de stemmers op Stand.nl is het eens met de Onderwijsbond. Ze vinden dat leraren door moeten gaan met de acties. Maar de 30 procent die het niet eens is roert zich ook. Mevrouw Bot is oud-onderwijzeres en ergert zich aan het gedrag van docenten: "Ik vind dat kinderen de dupe zijn en de ouders moeten het maar oplossen."

Waarom moeten kinderen de gevolgen merken van de acties van de docenten? De Onderwijsbond snapt het sentiment. Maar uiteindelijk vinden ze dat de acties toch nodig zijn: "We hebben in de tussentijd alles geprobeerd om te praten met de overheid en er zit geen enkele beweging. De minister zegt dat hij geen geld heeft. Dus we moeten echt druk zetten."

Als je kinderen op de basisschool hebt is de kans dus groot dat je volgend schooljaar weer een dag vrij moet nemen. Op ons Spraakmakersplatform bieden de nodige luisteraars zich al aan als oppas opa en oma, dus meld je aan en wie weet kun je naast je mening geven ook praktische hulp krijgen!

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie