Achtergrond
AVROTROS

Waarom een tuinfeest de hel op aarde is voor dichter Erik Jan Harmens

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een tuinfeest de hel op aarde is voor dichter Erik Jan Harmens

Bijna zijn hele leven had dichter Erik Jan Harmens het gevoel dat hij het niet goed deed, dat hij achter de feiten aanliep, het hem niet lukte bij de samenleving te horen. Tot hij twee jaar geleden de diagnose autisme kreeg. Sindsdien durft hij tuinfeesten 'de hel op aarde' af te slaan èn probeert hij, door er over te schrijven, wat meer begrip te kweken voor mensen met autisme. "De samenleving mag wel wat autisme-vriendelijker."

#100 - Roos in gesprek met Erik Jan Harmens - MISCHA!

Erik Jan Harmens schrijft over zijn leven met autisme en zal er binnenkort ook een podcast over maken. "Het gaat niet per se over mij, maar ik wil het onderwerp graag universeel maken. I'm taking one for the team. Omdat ik wil dat mensen met autisme zich gezien voelen. En dat mensen zonder autisme weten wat iemand met autisme doormaakt en voelt. En dat het leidt tot een beetje begrip. Dat niet iedereen altijd meteen kan antwoorden of kan mee kan doen aan jouw gezelligheid. En dat we daar niet raar van of kijken."

Rain man

Nog altijd merkt hij dat er nog generaliserend wordt gedacht over mensen met autisme. “Mensen denken nog steeds aan die rol van Dustin Hoffman in Rain Man, als een soort in zichzelf gekeerde schelp die alles weet en niet in staat is tot normaal contact. Maar ik schrijf over mensen zoals ik die normaal kunnen functioneren, met een beetje hulp."

Tuinfeest

Weten dat hij autisme heeft, maakt zijn leven wat makkelijker, vertelt Harmens. Hij durft nu aanpassingen te maken in zijn leven. “Ik kan nu tegen mensen zeggen dat ik niet naar hun tuinfeest kom, want ik vind tuinfeesten de hel op aarde. Je hebt een feest in de tuin, maar er zijn ook mensen in woning. Dan schud je die mensen in de woning een hand en komen ze daarna de tuin in. Ik weet dan niet meer of ik ze al gezien heb. Dan wil ik eigenlijk naar huis.”

Op zaterdag naar kantoor

De samenleving zou volgens Erik Jan Harmens wel wat autisme-vriendelijker ingericht mogen worden. Dat mensen bijvoorbeeld ook op een zaterdag naar kantoor kunnen komen om te werken bijvoorbeeld en dat scholen meer maatwerk leveren voor kinderen met deze diagnose. Een coach had hem in zijn schooltijd bijvoorbeeld veel verdriet kunnen besparen. "Iemand die tegen me had kunnen zeggen: Ik zie dat je hoofd vol raakt, doe rustig aan. En je hoeft niet zo je best te doen om er bij te horen. Want in de afgelopen 49,5 jaar had ik steeds het gevoel dat ik het niet goed deed.”

Luister het hele gesprek hier terug!

#100 - Roos in gesprek met Erik Jan Harmens - MISCHA!

Ster advertentie
Ster advertentie