Apeldoorn is deze week het centrum van het mondiale baanwielrennen
- Nieuws
- Apeldoorn is deze week het centrum van het mondiale baanwielrennen
[NOS] Parijs, Londen en Hongkong, het is mooi rijtje om in te staan. Na de Vélodrome St-Quentin-en-Yvelines in 2015, London Velopark in 2016 en de Hong Kong Velodrome in 2017 is nu Het Omnisportcentrum in Apeldoorn deze week het middelpunt van het baanwielrennen. De komende vijf dagen worden daar de Wereldkampioenschappen Baanwielrennen gehouden, in een stadion vol oranje-fans moet het voor de Nederlandse selectie dit jaar gebeuren.
We moeten terug gaan naar 2011, toen Nederland voor het laatste gastheer was van de mondiale titelstrijd in het baanwielrennen. Op dezelfde baan, met weliswaar ander hout, werd Marianne Vos wereldkampioen op het onderdeel scratch. Teun Mulder pakte zilver op de kilometer en was er brons voor het duo Peter Schep en Theo Bos op de koppelkoers. Kirsten Wild pakte ook een bronzen medaille, op de omnium.
Marianne Vos grijpt de wereldtitel op de scratch tijdens de WK Baanwielrennen van 2011 in Apeldoorn
Theo Bos en Kirsten Wild doen ook dit jaar mee. De 34-jarige Bos rijdt alleen de kilometer. De vijfvoudig wereldkampioen (3 x op de sprint, 1x op de keirin en 1 x op de kilometer) hoopt net als tijdens zijn voorgaande WK-deelnames in ieder geval met een medaille thuis te komen. Zijn laatste WK-medaille was twee jaar geleden in Londen, toen won Bos zilver op de kilometer.
Kirsten Wild doet daarentegen op vier onderdelen mee. De 35-jarige renster is in het wegwielrennen één van de beste sprintsters, maar is op de baan een echte duurspecialist. Wild doet mee op het omnium, de koppelkoers, de puntenkoers en de scratch. Vooral aan dat laatste onderdeel heeft zij goede herinneringen. In 2015 won Wild goud en is daarmee nog steeds de laatste Nederlandse wereldkampioen op de baan.
Bondscoach Schep over het WK baanwielrennen
Peter Schep, winnaar van de bronzen medaille in 2011, is er ook weer bij. Niet als renner, maar als bondscoach. Schep is de coach van de duurrenners en begeleidt onder anderen Kirsten Wild en Annemiek van Vleuten.
Van Vleuten op de baan
Een bekende naam op de deelnemerslijst is Annemiek van Vleuten. De wereld- en Nederlands kampioen tijdrijden op de weg heeft vorig jaar besloten om zich te focussen op het wereldkampioenschap dicht bij huis. De Wageningse rijdt op zaterdag de individuele achtervolging.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Van Vleuten pakte tijdens de wereldbeker in Polen zilver op het onderdeel en besloot zich toen op dit WK te gaan focussen. Tijdens de achtervolging heeft ze hetzelfde doel als tijdens haar winnende tijdrit op het WK wegwielrennen. Ze wil de beste rit van haar leven rijden. In het Noorse Bergen resulteerde dat in het goud en de regenboogtrui, wie weet wat dat haar op het WK in Apeldoorn gaat opleveren.
Annemiek van Vleuten op het podium na het behalen van de wereldtitel op de weg
Waar we zeker ook op moeten letten zijn de sprintonderdelen, de discipline waar de medaillekansen voor Nedrland het grootst zijn. Mathijs Büchli won tijdens de Olympische Spelen in Rio zilver op het onderdeel keirin en hoopt in Apeldoorn een gooi te doen naar de regenboogtrui. Samen met Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg doet Büchli ook mee om de prijzen op de teamsprint. Op dat onderdeel werd Nederland de afgelopen twee jaar tweede achter Nieuw-Zeeland.
Olympische kampioen keirin, Elis Ligtlee, kent een slecht seizoen. Ze kampte met een knieblessure en een vormcrusus. Ligtlee is er wel bij, maar start niet op 'haar' favoriete onderdelen, de sprint en de keirin. De 23-jarige renster, die bijna naast de baan woont, start zaterdag op de 500 meter tijdrit.
Korte cursus baanwielrennen
De baan in Apeldoorn is 250 meter lang. En er wordt gereden op een speciale baanfiets. Dat betekent dat je niet kan remmen en ook je benen niet stil kan houden, een doortrapper dus. Op de baan worden verschillende onderdelen verreden. De onderdelen zijn te verdelen in sprint-onderdelen en duur-onderdelen.
Sprintonderdelen
- Sprint
Twee renners in de baan die in vier ronden gaan uitmaken wie de beste is. Een combinatie van pure kracht en tactiek.
- Teamsprint
De mannen rijden met z'n drieen drie ronden en de vrouwen rijden met z'n tweeen twee ronden. In de kwalificatie gaat het om tijd, en in de finale wint de snelste.
- Keirin
Een klein peloton van sprinters wordt op gang getrokken door een derny, een elektrische brommer, zodra de derny de baan uit gaat moeten de renners nog drie ronden rijden.
- Tijdrit
De vrouwen rijden 500 meter en de mannen een kilometer. De snelste wint.
Duuronderdelen
- Puntenkoers
Elke ronde wordt er gesprint voor punten, diegene met de meeste punten wint.
- Omnium
Het enige Olympische duuronderdeel bestaat uit de scratch, een afvalkoers, een temporace en een puntenkoers. Deze vier wedstrijden worden op een dag afgewerkt. Na de eerste drie onderdelen wordt er een klassement opgemaakt waarmee de puntenkoers wordt gestart.
- Koppelkoers
Koppels van twee wisselen elkaar af tijdens een puntenkoers. Diegene die 'niet' in de wedstrijd zit rijd rustig bovenin de baan totdat hij weer de baan in geslingerd word.
- Individuele achtervolging
Eerst is er een kwalificatie waarna de beste twee tijden door gaan naar de finale voor het goud en de nummers drie en vier strijden om het brons. In de finales gaat het niet meer om de tijd, maar wie er het snelste is. Zodra de één de andere inhaald is de race ook voorbij.
- Ploegenachtervolging
Hetzelfde als de individuele achtervolging, maar dan met z'n vieren.
Live op NPO Radio 1
De wereldkampioenschappen baanwielrennen zijn live te volgen op NPO Radio 1. Commentator Sebastiaan Timmerman volgt het gehele WK. Woensdag t/m vrijdag is Timmerman te horen in Langs de Lijn En Omstreken en in het weekend is de titelstrijd te volgen bij NOS Langs de Lijn.