Achtergrond
HUMANVPRO

Traumapsychologen: 'Ingewikkelde kindermisbruikzaken onvoldoende onderzocht'

foto: moeder van Lisa/Argosfoto: moeder van Lisa/Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Traumapsychologen: 'Ingewikkelde kindermisbruikzaken onvoldoende onderzocht'

Soms is een verhaal te bizar voor woorden. Zo ook het verhaal van Lisa. Ze is vijftien als ze bij de politie aangifte doet van seksueel misbruik door haar vader en andere mannen in de Nieuwe Scheveningse Bosjes en in een café in Den Haag. De details die ze vertelt zijn gruwelijk en moeilijk te geloven. Het Openbaar Ministerie besluit het onderzoek te seponeren.

Argos dook in Lisa's verhaal. Zaterdagmiddag om 14.00 uur hoor je het vervolg hiervan op NPO Radio 1. Daarin trekt klinisch psycholoog Christel Kraaij, werkzaam bij Altrecht, aan de bel. "Binnen de vijf grote GGZ-instellingen die samenwerken op dit terrein zitten zo'n veertig cliënten met een soortgelijk verhaal. Ze hebben symptomen van ernstig trauma en geven aan dat er sprake is van een georganiseerde vorm van misbruik met meerdere daders." Kraaij geeft zelf psychotherapie op een afdeling gespecialiseerd in behandeling van volwassenen die vroegkinderlijk getraumatiseerd zijn.

Niet naar justitie stappen

Hoewel ze bekend is met verhalen zoals die van Lisa, trok ze niet eerder aan de bel. "Onze beroepsgroep kreeg een aantal jaren geleden een adviesrapport, waarin werd aangegeven dat wij terughoudend moeten zijn als het gaat om cliënten die trauma rapporteren en om daarin op te treden als het gaat om juridische stappen."

Quote

Niet alleen wij maar ook andere grote instellingen kampen met dit onderwerp

Christel Kraaij

Maar Kraaij ziet veel cliënten die aangeven soortgelijke dingen te hebben meegemaakt. "Het probleem is dat deze cliënten hun verhaal vaak moeilijk kunnen overbrengen op de politie. Ze zijn bang dat ze niet geloofd worden of hebben negatieve ervaringen met een eerdere aangifte."

Belangrijk onderwerp binnen de GGZ

Naast schaamte onder cliënten is de aandacht voor hun verhalen vaak negatief. Kraaij staat niet alleen in haar verhaal en kreeg toestemming van haar werkgever om met Argos te praten. "Zij zien ook dat dit een belangrijk onderwerp is in de GGZ, waar niet alleen wij maar ook andere grote instellingen mee kampen."

Luister naar het vervolg van Lisa's verhaal en naar klinisch psycholoog Kraaij in Argos om 14.00 uur. De naam Lisa is niet de echte naam van het meisje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie