Achtergrond
EO

'Rusland gaat betrokkenheid bij MH17 nooit toegeven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rusland gaat betrokkenheid bij MH17 nooit toegeven'

Rusland gaat haar betrokkenheid bij de ramp met de MH17 nooit toegeven. Dat zegt Derk Sauer, uitgever van The Moscow Times. Liegen zit diep in de Russische cultuur, aldus Sauer in Dit is de Dag.

Nu de MH17-ramp herdacht wordt op woensdag, staat Rusland niet echt stil bij de ramp, vertelt Sauer. "Alle media zijn in handen van de overheid", vertelt hij. Die willen de ramp liever niet terughalen. Als het erover gaat, wordt gezegd dat Rusland niet betrokken is: "Nederland is alleen maar bezig om ons zwart te maken. Alles wat Nederland, Bellingcat of het JIT doet, zijn verdachtmakingen", vat Sauer de houding samen.

Spieken en bedonderen

Volgens Derk Sauer is er een groot verschil tussen de Russische overheid en de Russische burgers. "Iedereen gaat er vanuit dat het een Russische raket is", zegt hij. De overheid blijft echter ontkennen dat het betrokken is bij de ramp. "Toegeven dat je fout zit, kan niet."

“Liegen heeft een hele andere dimensie in Rusland", zegt Sauer, "liegen is normaal”. Hij vertelt dat dat al van jongs af aan begint op school. "Spieken werd bevorderd. Leraren geven kinderen spiekbriefjes", zegt de uitgever. Ook bij bedrijven gebeurt het: "Werkgevers gaan er vanuit dat hun werknemers te bedonderen zijn."

Daders

De uitgever van The Moscow Times vindt dat Nederland goed handelt. "Ik weet niet of de Nederlandse strategie effectief is, maar het moet, voor de nabestaanden", vindt hij. De daders worden echter nooit gepakt, denkt Sauer. "Poetin heeft daar geen enkele reden voor", denkt hij.

Luister het hele gesprek met Derk Sauer in Dit is de Dag hier terug:

Derk Sauer over MH17

Ster advertentie
Ster advertentie