Achtergrond

De jeugd is de toekomst: Omroep ZWART versterkt de brug tussen jongeren en andere generaties

foto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. De jeugd is de toekomst: Omroep ZWART versterkt de brug tussen jongeren en andere generaties

Tijdens de NPO Radio 1-special De jeugd is de toekomst staan de jongeren centraal. Presentator Lara Lauwigi laat de - vaak nog ongehoorde - stem van de jongeren horen en probeert samen met haar gasten zo de brug tussen pubers en andere generaties te verstevigen.

Video niet beschikbaar

Psycholoog en neurowetenschapper Kayla Green vertelde over de werking van het puberbrein. Zij doet al jaren onderzoek naar de werking van de hersenen bij jongeren en gaat hierbij in gesprek met de doelgroep. Met Lara besprak zij onder andere dat de huidige generatie jongeren zich zorgen maakt om hun toekomstperspectief, dat de pubers van nu graag impact willen maken en welke rol sociale media heeft op hun welzijn.

'Bied ruimte aan jongeren'

Dat jongeren graag hun stem laten horen, wordt bevestigd door Elly André. De 21-jarige is het jongste gemeenteraadslid van Nederland voor D66 en vertelde over de zorgen van jongeren die zij hoort in de gemeente Apeldoorn. Ook deelde zij haar visie op de voorlopige uitslag van de Europese verkiezingen, lichtte ze toe hoe zij de verbinding aangaat met haar (oudere) collega's en waarom het belangrijk is dat jongeren betrokken worden bij de politiek.

Als boodschap voor de oudere generaties geeft Elly aan: "Biedt ruimte aan jongeren, vertrouw erop dat hun stem belangrijk is en erken ook de waarde van jongeren. Nodig hen niet alleen uit voor de beeldvorming."

Psychisch-sociale hulp

Woordvoerder van UNICEF Wouter Booij schoof aan om toe te lichten wat oorlog- en conflictsituaties met jongeren doen. Zo vertelde hij dat UNICEF jongeren een plek biedt waar zij met leeftijdsgenoten kunnen praten en de hulporganisatie probeert om zo snel mogelijk psychisch-sociale hulp te bieden aan hen. Hij onderschrijft dat jongeren als de beste impact kunnen maken. Tegen hen zegt hij als oproep: "Een beter begin, begint bij jou, want jij bent de stuwende kracht naar systeemverandering."

De jeugd is de toekomst

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie