Achtergrond

Olaf Koens over leven in de Gazastrook: 'Het is de meest hopeloze plek die ik ken'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olaf Koens over leven in de Gazastrook: 'Het is de meest hopeloze plek die ik ken'

Het geweld in de Gazastrook laaide afgelopen week weer op. Aan beiden kanten werden honderden raketten afgevuurd. In Israël vielen vier doden en raakten zeker 100 mensen gewond. 27 mensen kwamen aan Palestijnse zijde om het leven. De Gazastrook is een volledig geïsoleerd strookje grond waar bijna 2 miljoen mensen wonen. Hoe is het leven op een plek waar constant dreiging is? Olaf Koens, Midden-Oosten correspondent van RTL Nieuws, was er onlangs en vertelt erover in De Nieuws BV.

De bevolking in de Gazastrook blijft alleen maar groeien en op dit moment zitten de scholen al overvol. De werkloosheid bedraagt 52% en toegang tot gespecialiseerde zorg is moeilijker aangezien die grens met Egypte zo goed als dicht zit. Koens: "Het is echt 's werelds grootste openluchtgevangenis. Het stinkt, de hitte is bijna ondragelijk, er is weinig elektriciteit alles wordt onder controle gehouden. Je hoort de hele dag drones boven je hoofd vliegen. Het is een hele naargeestige plek om te zijn en zeker om te wonen."

Quote

Je ziet het langzaam verkeerd gaan en erger worden

Olaf Koens

De Verenigde Naties zeggen dat als het zo doorgaat de Gazastrook in 2020 onleefbaar zou zijn. Er is dan een tekort aan drinkwater, medicijnen en voedsel. Er wordt officieel gesproken van een tweestatenoplossing en een vredesplan, maar volgens Koens is de situatie aan beiden kanten onhoudbaar. "Ik was in Kibboets aan de Israëlische kant van de grens met Gaza. Daar zeggen mensen ook 'dit is onhoudbaar'. Het is een conflict in slow motion. Je ziet het langzaam verkeerd gaan en steeds erger worden."

Quote

Van alle plekken waar ik kom in het Midden-Oosten is dit de meest uitzichtloze

Olaf Koens

Na een van de grootste geweldsexplosies in de Gazastrook is er op dit moment een wapenstilstand. Er wordt even niet geschoten, maar de oorlog en de dreiging blijft. Hamas en Israël hebben hun wapens altijd op scherp staan. Koens is in veel oorlogsgebieden geweest om verslag te doen, maar op veel van die plekken ziet hij naast de problemen ook goede ontwikkelingen.

In de Gazastrook ziet hij dat niet: "Een groot probleem is ook dat de mensen het gebied niet uit kunnen. Er staat een gigantisch hek omheen. Je moet speciale permits aanvragen als je er uit wil en die krijg je maar zelden. Het is de meest hopeloze plek die ik ken, want je ziet het nergens naartoe gaan. Van alle plekken waar ik kom in het Midden-Oosten is dit de meest uitzichtloze."

Steun voor Hamas

In maart waren er protesten in de Gazastrook, maar die werden door Hamas hard neergeslagen. Toch is er - ondanks het aanhoudende geweld - toch ook veel steun voor de terreurgroep. "Je kunt niet van de bewoners in Gaza verwachten dat ze op een gematigde middenpartij stemmen, want die is er niet en bovendien heeft Hamas Gaza extreem goed onder controle. Protesten tegen de beweging worden keihard neergeslagen. In Israël zie je ook - net als in Gaza - heel veel gematigde mensen die nooit op Netanyahu zouden stemmen, maar hij is al 20 jaar aan de macht en opnieuw gekozen."

Ondanks de uitzichtsloze situatie in de Gazastrook bezoekt Koens het gebied regelmatig als Midden-Oosten correspondent. "Met lood in mijn schoenen en in mijn kogelwerende vest, maar vind het heel belangrijk om er te zijn. Het wordt af en toe vergeten en het is belangrijk om verslag te doen op een plek waar mensen on 'the losing end' zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie