Achtergrond
KRO-NCRV

Kun jij zelf bepalen wat gezond voor je is?

foto: Ghislaine Plag/Spraakmakersfoto: Ghislaine Plag/Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. Kun jij zelf bepalen wat gezond voor je is?

Er gaat geen dag voorbij of je hoort of leest wel weer een item met betrekking tot gezondheid. Of, beter gezegd, ongezondheid. Zorg voor acht uur slaap om hersenschade te voorkomen, kijk ‘s avonds televisie met een zonnebril met oranje glazen om sneller in slaap te komen. En stofzuigen, gourmetten, bakken en koken is ook niet zonder risico want het gehalte fijnstof in huizen is veel te hoog.

Ben je dan zelfs in je eigen huis niet meer ‘veilig’? De adviezen zijn vaak wetenschappelijk onderbouwd en bedoeld om ons aan te moedigen gezonder te leven, maar slaan we niet een beetje door? Vandaag, van 09.30 uur tot 11.30 uur hoor je een speciale locatie-uitzending van Spraakmakers die helemaal in het teken staat van gezondheid.

Gezondheidsnieuws in de media

Te gast in het Mediaforum zijn Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland en Caroline van Zijl, managing editor bij Women’s Health. Met hen gaan we het onder andere hebben over hoe gezondheidsnieuws in de media wordt verspreid. Hoe maak je onderscheid tussen belangrijk gezondheidsnieuws en nepnieuws?

Verder bespreken we ook het belang en gebruik van gezondheids-apps, en hebben we het ook over mentale gezondheid en mindfulness, en of daar wel genoeg (of te veel) aandacht aan wordt besteed.

Stelling van Stand.nl

Zodat er wat langer over nagedacht kan worden presenteren we ook nu alvast de stelling voor Stand.nl. En dat is: We weten zelf het beste wat goed is voor onze gezondheid. Ben je het hiermee eens? Ben je prima in staat om zelf te bepalen wat goed en slecht voor je is? Of heb je juist wel behoefte aan duidelijke richtlijnen en adviezen die je op kunt volgen? Je kunt nu al reageren via spraakmakers@kro-ncrv.nl en vanaf morgenochtend kun je stemmen op stand.nl.

En je kunt natuurlijk ook langskomen! We zenden morgen uit vanuit het Museum Corpus in Oegstgeest. Van 9:30 uur tot 11:30 uuur is de uitzending live bij te wonen. Wil je daarbij zijn? Stuur een mailtje naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie