Achtergrond
EONOS

'Een concept als Greyston Bakery geeft mensen een tweede kans'

foto: Greyston Bakeryfoto: Greyston Bakery
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een concept als Greyston Bakery geeft mensen een tweede kans'

Een bedrijf waar je zo aan de slag kunt, of je nu dakloos bent of een strafblad hebt. Het bestaat in Amerika, in New York om precies te zijn, de Greyston Bakery. En die bakkersfabriek komt binnenkort ook naar Nederland. Jos Verhoeven van de Start Foundation investeert in de Greyston Bakery. "Deze unieke methode kan in Nederland een ongelofelijk verschil maken voor de onderkant van de arbeidsmarkt." Een goed gesprek over dit bijzondere plan bij Langs de Lijn En Omstreken.

Maar wat houdt het nu precies in? Bij Greyston Bakery hanteren ze het concept van drempelloos solliciteren. "Je zet je naam op een lijst als je hier wilt komen werken. Zodra er een baan beschikbaar is, word je gebeld, vertel je hoe je heet en je gaat aan de slag", vertelt Jos Verhoeven. "Pas na een bepaalde tijd, wordt er aan je gevraagd wie je nu eigenlijk bent. Door deze procedure trekt het bedrijf mensen aan die ontzettend veel moeite hebben om aan werk te komen of te blijven."

Afgewezen

Want ook al is Greyston Bakery nog niet gevestigd in Nederland, er bestaan wel al soortgelijke concepten. Robin Scholten bijvoorbeeld. Hij werkt vanaf dag één bij koffiebar Heilige Boontjes in Rotterdam. "Door een goede vriend van mij kwam ik hiermee in aanraking en hij heeft mij een oprechte kans geboden die ik met beide handen aanpakte."

Robin ging door een moeilijke periode. Zo leefde hij een aantal jaar op straat, kwam hij in de schulden terecht door het falen van zijn eigen bedrijf, pleegde zijn vader zelfmoord, en was hij boos op zichzelf en op de maatschappij. “Ik heb meer dan honderd sollicitaties eruit gegooid en ik werd overal afgewezen. Ik zat in de uitkering, had gaten in mijn CV, en dus een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Voorbeeldfunctie

Robin had een intakegesprek bij Heilige Boontjes. "Zo’n gesprek is puur bedoeld om te zien hoe een sollicitant overkomt. De vragen zijn gerelateerd naar inzet, motivatie en eigen initiatief. Het hebben van een strafblad is niet per definitie een no-go."

Er is ook sprake van intensieve begeleiding. "Trainers gaan oprecht met je aan de slag. Je wordt niet weggeholpen, maar op weg geholpen." Sinds zijn aanstelling bij de Rotterdamse koffiebar, is Robin in alle opzichten veranderd. "Ik ben niet alleen gestopt met blowen en dertig kilo afgevallen, maar ik ben nu ook een voorbeeldfunctie voor andere jongeren."

Talenten

Jos Verhoeven van Start Foundation ziet het verhaal van Robin Scholten als sprekend bewijs. "Het is ook mijn belangrijkste drijfveer om de talenten die je hebt, beschikbaar te stellen voor andere mensen. Als ik een gelukkig persoon voor me zie die iets heeft bereikt wat hij of zij op eigen kracht niet had gekund, dan maakt dat mij ook gelukkig."

Het duurt wel nog even voordat Greyston Bakery zich definitief vestigt in Amsterdam. "Dat zal naar alle waarschijnlijkheid begin 2020 zijn. Dan kunnen we zestig mensen aan werk helpen." Robin Scholten is in de loop der tijd uitgegroeid van boontje tot heilig boontje. "En ik kan met trots zeggen dat ik vanaf begin volgend jaar een vast contract heb."

Greyston Bakery komt naar Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie