Achtergrond

Consumptie van cocaïne inperken? 'Gebruiker aanspreken is alleen een begin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Consumptie van cocaïne inperken? 'Gebruiker aanspreken is alleen een begin'

Na een reeks liquidaties in het drugscircuit leefde bij het kabinet, politie en de gemeenten het idee dat niet alleen de import van de drugs moest worden aangepakt, maar ook de gebruiker moest worden aangesproken. NRC constateert vandaag dat er weinig terecht is gekomen van een plan om het gebruik van cocaïne in te perken. Volgens misdaadjournalist John van den Heuvel is het belangrijk om naar meerdere aspecten van het probleem te kijken. Het aanspreken van gebruikers is een begin, zegt hij bij Spraakmakers.

Normaliseren tegengaan

"Er zit geen rem meer op het gebruik van cocaïne", zegt Van den Heuvel. "Het is een hele jammerlijke ontwikkeling dat de overheid niets doet om het normaliseren van drugsgebruik tegen te gaan."

Volgens de misdaadjournalist is drugsgebruik vooral een volksgezondheidprobleem. "Als een nieuwe generatie opgroeit met het idee dat drugsgebruik normaal is ga je problemen voor de toekomst creëren."

Aanspreken op moraliteit

Je mag de gebruiker aanspreken op de maatschappelijke gevolgen van drugsgebruik, vindt Van den Heuvel. Als vraag daalt heeft dat ook effect op verdienmodel. Je moet ergens beginnen, zegt de journalist. "Je mag gebruikers op moraliteit aanspreken maar de echte criminelen zijn degene die het spul binnen halen en verdienen aan het verslavingsgedrag van een ander."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Preventie

Machteld Busz is directeur van Stichting Mainline, een organisatie die zich inzet voor de gezondheid en mensenrechten van drugsgebruikers. Ze pleit voor een realistischer drugsbeleid, waar meer aandacht is voor preventie en goede voorlichting.

"We zien dat door de tijd heen, ongeacht welke lijn er gevoerd wordt, dat mensen altijd verdovende middelen gebruiken. We richten nu een heel groot justitieel apparaat op om een volksgezondheidprobleem aan te pakken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie