Achtergrond
PowNed

Kinderen moeten meer betrokken worden in het proces van een echtscheiding

foto: ANP XTRA ROOS KOOLEfoto: ANP XTRA ROOS KOOLE
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen moeten meer betrokken worden in het proces van een echtscheiding

De ruisende zee, een zwoele zomeravond en een lokale gitarist: ingrediënten die in films het ideale liefdesverhaal vertellen. In het echt gaan we in deze periode juist uit elkaar. Nu is het moment van de jaarlijkse echtscheidingspiek. Marloes Holthuis, familierechtadvocaat en scheidingsmediator, vertelt in Goed Ingelichte Kring hoe dit komt en heeft de nodige adviezen meegenomen.

Video niet beschikbaar

De echtscheidingspiek komt doordat mensen belangrijke dingen graag uitstellen tot na de zomervakantie, vertelt Marloes Holthuis. "Een vakantie waarin je 24 uur op elkaars lip zit, kan dan toch echt als een soort katalysator werken." Holthuis geeft aan dat ouders ook vaak voor de vakantie al weten dat ze gaan scheiden, maar dan wegen er praktische dingen mee: de vakantie is toch al betaald en ze willen niet dat de schoolprestaties van de kinderen eronder gaan leiden.

Bijna 50.000 kinderen per jaar zijn betrokken bij een echtscheiding. Het is zo gewoon geworden dat we allemaal denken dat het geen kwaad kan, maar een scheiding heeft heel veel impact op een kind. "Voor kinderen zijn ouders alles en opeens kunnen die ouders iets niet meer met elkaar oplossen. Dat is een heel ingewikkelde tegenstrijdigheid." Het baken van geborgenheid verdwijnt op deze manier. De grootte van de impact is wel afhankelijk van hoe er door de ouders met de situatie wordt omgegaan.

Voor sommige kinderen is het beter dat de ouders gaan scheiden, omdat bij elkaar blijven voor meer conflicten zorgt. Maar het is dan aan de ouders om deze boodschap zo goed mogelijk over te brengen. In een zogenoemd ouderschapsplan worden afspraken gemaakt over de kinderen. Zo kan een afspraak zijn dat ouders nooit slecht over de ander praten of dat de termen 'mama' en 'papa' altijd gebruikt blijven worden, in plaats van de voornaam van de ouder.

Video niet beschikbaar

Betrokkenheid kinderen

Het is belangrijk om kinderen te betrekken bij het mediationtraject. Marloes doet dit zelf nog niet, maar stelt vragen indirect aan de ouders. Het is heftig om kinderen naar zo'n kantoor te laten komen, maar bij sommige collega's gebeurt dit wel. "Vanaf elke leeftijd wordt het geadviseerd om dit te doen." Door het vasthouden van een baby en de reactie of deze zich laat troosten en rustig is, kan al een beeld geven over hoe de situatie thuis is. Hier wordt dan weer het advies op gebaseerd.

Marloes heeft ook nog een advies voor ouders die momenteel met complicaties kampen binnen het huwelijk en op het punt staan te scheiden: "Bij twijfel niet doen. Ga in therapie, los het op. Het gras is echt niet altijd groener bij de buren."

Video niet beschikbaar

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 2 september 2023. Met professor Désirée van Gorp: hoogleraar International Business aan de Nyenrode Business Universiteit, Marloes Holthuis: familierechtadvocaat en scheidingsmediator en schrijfster Josephine Rombouts. De man op afstand was Andro Vos, dierenbeschermer in Zuid-Afrika en programmadirecteur bij het Nederlands Forensisch Instituut.

Goed Ingelichte Kring

Ster advertentie
Ster advertentie