Binnenland
PowNed

'Iedere scheiding is een rouwproces'

foto: Tú Anh via Pixabayfoto: Tú Anh via Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedere scheiding is een rouwproces'

Van vechtscheiding naar overlegscheiding. Dat is volgens familierechtadvocaat Marloes Holthuis waar we naartoe moeten. Maar hoe werkt een overlegscheiding? En wat voor emoties komen er los bij een scheiding?

Wie zit er aan tafel bij een overlegscheiding?

Holthuis legt uit dat bij de overlegscheidingen er verschillende professionals aan tafel zitten: "Advocaten zitten aan tafel, er zit een coach aan tafel, of een orthopedagoog, of een psycholoog om het hele proces te begeleiden. En er zit vaak een financieel persoon aan tafel. Dat hangt een beetje af van de problematiek."

Het voordeel van de overlegscheiding is dat het koppel als team aan de slag gaat en alle aspecten van de scheiding bespreekt, terwijl er ook professionals aan tafel zitten om het proces te begeleiden.

Scheiding is een rouwproces

"Scheiden is een rouwproces en zowel de man als de vrouw heeft zijn eigen proces", aldus Holthuis. Het is belangrijk om te proberen te scheiden in goed overleg, omdat elke betrokken partij het rouwproces doorgaat. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat het rouwproces voor iedereen anders loopt. De een doorloopt het sneller dan de ander. Holthuis: "Als je elkaar niet verstaat, kan je geen afspraken met elkaar maken."

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 15 april 2023. Met oud-minister en adviseur van the Rights Forum Hedy d’Ancona, familierechtadvocaat Marloes Holthuis en aankomend senator Daan Roovers. De Man op afstand was schrijver Joris Luyendijk.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie