Naar homepage
Achtergrond

Schrijver Maarten Biesheuvel op 81-jarige leeftijd overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Maarten Biesheuvel op 81-jarige leeftijd overleden

'Gerard Reve heeft met zijn boeken het taboe op homoseksualiteit doorbroken, ik op krankzinnigheid', zei Maarten Biesheuvel in de radiodocumentaire Sunny Home. Vandaag overleed de schrijver en 'meester van het korte verhaal' na een kort ziekbed op 81 jarige leeftijd.

Jacobus Martinus Arend Biesheuvel is op 23 mei 1939 in Schiedam geboren in een gereformeerd gezin met vijf kinderen. Na de lagere school ging hij naar het lyceum in Vlaardingen. Wegens eigenzinnig gedrag werd hij van school gestuurd.

Daarna ging hij varen op de grote vaart. 'Dat was een hard en avontuurlijk bestaan', vertelde hij erover in interviews. Verschillende verhalen verwijzen naar die tijd op zee.

Op zijn 19e voltooide Biesheuvel alsnog het gymnasium en ging hij in Leiden studeren op de universiteit. In die periode kreeg hij voor het eerst last van - zoals hijzelf zei - 'krankzinnigheid in de vorm van godsdienstwaanzin'. Maarten kampte zijn hele leven met fases van wanen en depressies. In 1972 debuteerde hij met de verhalenbundel In de bovenkooi, waarin hij geen geheim maakte van zijn psychische ziekte. Daarna volgden verschillende romans, waarin hij ook vele toespelingen maakte op zijn gereformeerde afkomst.

Maarten Biesheuvel trouwde met Eva Gütlich. Ze kregen geen kinderen, omdat ze - in hun eigen woorden - 'bang waren dat ze net zo als mij zouden zijn.' In Leiden leefden ze met een houten huis vol zwerfkatten.

'Koddige dominee'

Biesheuvel heeft vele van zijn verhalen voorgedragen in radioprogramma's van de VPRO. Een selectie van zijn beste verhalen is te horen in de NPO Radio 1/VPRO-podcast Het beste van Biesheuvel.

Beoogd Biesheuvel-biograaf Erik de Bruin levert bij elk verhaal een korte inleiding. 'Maarten Biesheuvel is eigenlijk een koddige dominee'. 'Hij zet zichzelf graag voor schut in zijn eigen verhalen. Biesheuvel is altijd een beetje slapstick met tragiek. Maar er zit ook troost in', aldus De Bruin. In 2007 is Maarten Biesheuvel bekroond met de P.C. Hooft-prijs voor verhalende proza.

Aflevering 1: Op de grote weg

Jan Louter maakte een documentaire over Biesheuvel ter gelegenheid van diens 80e verjaardag, die door de VPRO is uitgezonden in RadioDoc.

Maarten Biesheuvel zal naast zijn vrouw Eva begraven worden in Leiden, in zeer kleine besloten kring.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie