Achtergrond

'Makkelijk om vanuit je kasteel in Twello de aarde te beschouwen'

foto: Screenshot DWDDfoto: Screenshot DWDD
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Makkelijk om vanuit je kasteel in Twello de aarde te beschouwen'

[KRO-NCRV] In De Wereld Draait Door hield schrijver en voormalig D66-politicus Jan Terlouw een vurig pleidooi waarin hij zijn zorgen uitte over de huidige samenleving. De voormalige politicus brak een lans om klimaatverandering nu eindelijk eens aan te pakken en het vertrouwen in de politiek te herstellen. Het betoog van Terlouw kan niet ieders goedkeuring wegdragen, bleek in het Mediaforum van De Ochtend op NPO Radio 1.

Presentator en programmamaker Annette van Trigt vond het pleidooi van Terlouw prachtig: "We zaten op de bank te applaudisseren." Ze is het hartgrondig eens met de boodschap van Terlouw. Politici moeten wat haar betreft ophouden met kortetermijndenken en stoppen met het krampachtig vasthouden aan het pluche. "De aarde gaat iedereen aan het hart."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kromme tenen

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes is in het Mediaforum beduidend minder enthousiast over de monoloog van Terlouw. "Ik kreeg er eigenlijk een beetje kromme tenen van." Volgens de hoofdredacteur past het verhaal in een lijn van eerdere artikelen van Terlouw waar een enorm cultuurpessimisme uitspreekt.

Kijk hier naar de monoloog van Jan Terlouw: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/367395

"Terlouw was er zelf bij", zegt Huisjes. "Hij heeft als politicus in het centrum van de macht gezeten en nu beklaagt hij zich over de liberalisering van onze maatschappij." De hoofdredacteur vindt het erg politiek correct van de oud-politicus: "Het is makkelijk om vanuit je kasteel in Twello de aarde te beschouwen."

'Hartstikke links'

Huisjes vindt het wel goed dat DWDD het pleidooi in deze vorm uitzendt, al is het volgens hem "hartstikke links." De WNL-directeur noemt het typisch VARA, een beetje belerend, met het vingertje omhoog, "jongens pas toch op!" Volgens Huisjes is duidelijk te zien dat de VARA afstand neemt van de PvdA en toenadering zoekt tot D66.

Bekijk hier het Mediaforum met Bert Huisjes en Annette van Trigt, waarin het ook ging over het nieuwe blad ZUS en de nieuwe WNL-serie "De doden liegen niet" die op het laatste moment is uitgesteld.

Ster advertentie
Ster advertentie