Achtergrond

Burgemeester Jorritsma: 'Leg vóór veroordeling beslag op vermogen van criminelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Jorritsma: 'Leg vóór veroordeling beslag op vermogen van criminelen'

[KRO-NCRV] Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven wil voordat criminelen veroordeeld zijn, al beslag kunnen leggen op hun vermogen. Dat vertelt hij in De Ochtend op NPO Radio 1. De burgemeester vindt dat de aanpak van zware criminaliteit op dit moment ernstig tekortschiet.

Bekijk hier het gesprek met John Jorritsma

Video niet beschikbaar“Procedures zijn soms zo complex dat criminelen ze misbruiken om processen te vertragen", vertelt Jorritsma. Hij pleit dan ook voor het aanpassen van de wet. "Deze groep is alleen maar gevoelig voor het raken in de portemonnee", aldus de burgemeester.

Op dit moment kunnen criminelen volgens de burgemeester pas 'geplukt' worden pas nadat ze veroordeeld zijn. "Dan zijn we vaak vijf of zes jaar verder", reageert hij.

Taskforce

Jorritsma sprak op NPO Radio 1 ook zijn ergernis over de financiering van de Taskforce Brabant Zeeland, die eind 2010 is opgericht om de toenemende drugscriminaliteit in Noord-Brabant te bestrijden. Aanleiding vormde een reeks geweldsincidenten in de regio Eindhoven.

"Het is te gek voor woorden dat we vorig jaar nog hebben moeten soebatten om de begroting voor de komende jaren rond te krijgen."

Kabinet

De oproep van de burgemeester volgt op de publicatie van een boek van journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Tops over georganiseerde criminaliteit. Hij verbaast zich erover dat een reactie uit Den Haag uitbleef.

"Het is oorverdovend stil aan de overkant", aldus Jorritsma, die vindt dat er vanuit het kabinet een signaal moet komen om aan te geven dat "dit niet mag gebeuren in Nederland."

Ster advertentie
Ster advertentie