Naar homepage
Achtergrond

Curaçaose vissers vast in Venezolaanse cel zonder proces: 'Ze vrezen voor hun leven'
BNNVARA

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Curaçaose vissers vast in Venezolaanse cel zonder proces: 'Ze vrezen voor hun leven'

Vier Curaçaose vissers en een Venezolaan met een verblijfsvergunning zitten al meer dan een jaar vast in een Venezolaanse gevangenis. Ze zitten daar onder erbarmelijke omstandigheden en tot op heden zonder proces. "De vissers zijn bang en vrezen voor hun leven", vertelt Alfrida Martis, projectleider bij de UVA, in De Nieuws BV.

Een van de vissers die vastzit is de oom van Martis. "Het gaat niet goed met hem, mijn oom heeft suikerziekte. Daarnaast is de cel ontzettend klein, echt een hokje. Ze maken martelingen mee en krijgen amper te eten. Ze krijgen geen medische zorg, het proces wordt steeds uitgesteld. Dus de vissers zijn heel bang eigenlijk, ze zijn verdrietig en vrezen voor hun leven."

Gearresteerd in Venezolaanse wateren

Op 29 maart 2020 waren de vissers op weg naar de Aves eilanden, een eilandengroep van Venezuela. Veel Curaçaose vissers gaan daar naartoe om vis in te kopen om vervolgens door te verkopen op de lokale markt. Op de route naar die eilanden liggen verschillende 'checkpoints' waar de vissers geld moeten betalen om door te mogen varen. Tijdens zo'n controle brak gedoe uit.

De vissers werden gearresteerd door de Venezolaanse autoriteiten, zijn naar het vaste land van Venezuela gebracht en daar opgesloten. De aanklacht luidt: illegaal verblijf in Venezolaanse wateren en/of goederensmokkel. "Maar dat is op zich niet zo super serieus, vissers betreden vaker andere wateren, en ze voeren ook al decennia lang op deze manier handel. Dus onze families snappen niet dat ze al meer dan een jaar worden vastgehouden zonder proces", vertelt Martis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een jaar vast zonder proces

De zaak is nog niet voor de rechter gekomen, wat betekent dat de mannen nog in voorarrest zitten, zonder proces. "Het is zo'n diplomatiek moeilijk geval. We hebben echt hulp nodig van de overheid om deze Nederlandse staatsburgers veilig terug te halen", aldus Martis.

"Het is van cruciaal belang dat zij dezelfde rechten krijgen die wij hier ook aan gevangenen gunnen. Namelijk, een eerlijke procesgang, toegang tot medische voorzieningen en fatsoenlijk dagelijks eten. Het overschrijden van de grens kan zijn gebeurd, en dat het niet mag. Maar het vervolgens een jaar vasthouden zonder procesgang is op geen enkele manier een proportionele maatregel", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Hulp vanuit Den Haag

Eind mei zou er een nieuwe zitting plaatsvinden, vertelt Sjoerdsma, "en ik hoop dat die ook daadwerkelijk plaatsvindt. We kunnen ze niet bevrijden uit de cel, maar we kunnen er wel alles aan doen, tot op het hoogste politieke niveau, dat zij de rechtsgang krijgen die zij verdienen, en zo hopelijk ook snel op vrije voeten komen."

Tot die tijd hoopt Martis dat de zaak onder de aandacht blijft bij de media. Maar ook dat de families die op de vissers wachten ondersteund worden. "Wij zijn bang, continue bezig met hoe het gaat met onze familieleden. Onze families hebben ook heel veel persoonlijk geld ingelegd om ervoor te zorgen dat we onze vissers terug kunnen halen. We hebben continue te maken met afpersing van de Venezolaanse kant."

Goede advocaten ter plaatse zijn ook belangrijk, vindt Martis, "die eraan werken om de vissers een eerlijk proces te geven." Daarnaast is de hulp van de Nederlandse overheid essentieel. "De bal ligt echt in de handen van Den Haag en het consulaat in Venezuela om daar met een lokaal team te zorgen dat de vissers voorgeleid worden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie