Achtergrond
KRO-NCRV

Stand.nl: Willem-Alexander zou zonder Máxima een minder goede koning zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: Willem-Alexander zou zonder Máxima een minder goede koning zijn

"Het koningschap is geen duobaan", zei Willem-Alexander vlak voor zijn aantreden als koning, vandaag precies vijf jaar geleden. Toch lijkt de aanwezigheid en de invloed van Máxima op de invulling van de 'baan' van Willem-Alexander onmisbaar. Van alle leden van het Koninklijk Huis is zij het populairste. En daar waar Willem-Alexander soms wat stijf overkomt, weet Máxima met een paar handige kwinkslagen het ijs te breken. Daarom is de stelling in Stand.nl: 'Willem-Alexander zou zonder Máxima een minder goede koning zijn'.

Volgens de voormalige commandant der strijdkrachten Peter van Uhm moet dat eerst nog maar eens bewezen worden. Maxima voegt zeer veel toe, maar het gaat van Uhm te ver om te zeggen dat de Koning het niet op eigen kracht zou kunnen.

De hoofdredacteur van Esquire, Arno Kantelberg is het eens met de stelling. Het koningschap heeft een folkloristische rol gekregen, waarin Maxima de allergrootste rol speelt. Volgens Kantelberg beweegt Willem-Alexander daarnaast minder goed in het oog van de natie dan Maxima.

'De essentie van elke relatie'

Community-lid Jos van Eijndhoven irriteert zich aan de stelling, hij vindt het majesteitsschennis pur sang. De koning doet het prima en zoals gewoonlijk in een goede relatie haal je elkaars kwaliteiten naar boven en versterk je die. Dat is de essentie van elke relatie, zegt Jos van Eijndhoven. Hij gaat verder: "Wij, de onderdanen, zien met z'n allen maar een heel klein stukje van de bovendanen. Laten we stellen dat die twee een goed huwelijk hebben! Ze vullen elkaar geweldig aan en ze maken dankbaar gebruik van een pracht-podium."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie