Achtergrond
Zwart

Namaak bestrijden: 'Zero tolerance is moeilijk na te leven, het is een eindeloze stroom van producten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Namaak bestrijden: 'Zero tolerance is moeilijk na te leven, het is een eindeloze stroom van producten'

React is een non-profitorganisatie met meer dan dertig jaar ervaring in de strijd tegen de handel in namaakartikelen. Een van hun belangrijkste doelstellingen is om de kosten van acties ter bestrijding van namaak betaalbaar te houden. Dankzij hun netwerk van kantoren en partners kunnen zij de ondersteuning bieden waar dat nodig is. Leden kiezen de React-services waar zij zich het prettigst bij voelen. Ruben en Oifik praten in De Nacht is ZWART hierover met de directeur van React Ronald Brohm.

Wat React doet

React bestrijdt namaak. Dat doen ze met de politie en douane maar ook op basis van de rechten die de merkhouder zelf heeft. Brohm: "We hebben kantoren en partners over de hele wereld." Het aantal soorten producten bereid zich uit. "We hebben een goed netwerk opgebouwd met mensen die juridisch actie kunnen nemen en dingen kunnen opsporen. Maar we zijn ook actief op het internet. Dat doen we met intelligence unit. React voert ongeveer 40.000 kleine en grote zaken per jaar.

Nepspullen kopen

"Mensen beseffen niet dat er geen enkel vorm van controle uitgeoefend wordt door de producent. Want waarom zouden ze?", zegt Brohm. Je krijgt als koper geen garantie en geen kwaliteitscontrole. Brohm: "Ze weten niet waar het vandaan komt. Nepproducten zijn moeilijk te onderscheiden van de echte, maar aan de kwaliteit wordt niks gedaan." In Nederland heeft React gelukkig nauwelijks zaken. Nederland heeft wel altijd last gehad van nepspullen in de mode-industrie. Volgens Brohm is het in de winkels en markten veel minder geworden en gaat de verkoop vooral onderhands via social media.

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

De Nacht is ZWART

Ster advertentie
Ster advertentie