Achtergrond

'Regiojournalisten worden te weinig beschermd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Regiojournalisten worden te weinig beschermd'

[KRO-NCRV] "Bedreigingen van bekende misdaadjournalisten, als John van den Heuvel en Peter R. de Vries, neemt Justitie wel serieus. Maar ik denk dat er honderden buffelaars zijn in de regio die de plaatselijke wiethandelaar willen aanpakken, die ook bedreigd worden. Hoe hoog staat dat op de prioriteitenlijst van de politie?"

Jan Kees Emmer, mediaondernemer en oud-adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, vraagt zich dit af in het Mediaforum. Niet hoog, is het antwoord van de NVJ.

Prijs op zijn hoofd

Gisteren werd bekend dat misdaadverslaggever John van den Heuvel een prijs op zijn hoofd heeft. Hij wordt bedreigd door leden van No Surrender, na publicaties in De Telegraaf over een aantal ex-leden die de motorclub beschuldigen van drugshandel, mishandelingen en afpersing. Van den Heuvel heeft aangifte gedaan, evenals zijn collega Mick van Wely, die ook bedreigd wordt. De politie is een onderzoek begonnen.

Overleg met politie en Justitie

Dit jaar heeft de Nederlandse Vereniging voor Journalisten onderzoek laten doen naar bedreiging en geweld tegen journalisten in het hele land. Zo’n 650 journalisten hebben daar aan meegedaan.

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning: "Meer dan 60 procent van de journalisten die de enquete heeft ingevuld zegt weleens te maken te hebben gehad met bedreigingen. Dat zijn niet dit soort excessen als John en Mick meemaken, zoals een doodsbedreiging uit hele serieuze hoek. Maar wel geweld: fotografen en cameramensen die bepaalde wijken liever overslaan. En deze aangiftes worden niet altijd serieus genomen door politie."

Over anderhalve week zit de NVJ aan tafel met politie en Justitie. Onderwerp van gesprek is er voor te zorgen dat aangifte en vervolgingsbeleid "top of mind wordt. Ze moeten beseffen dat deze beroepsgroep kwetsbaar is en een publieke taak vervult. En journalisten moeten daarin beschermd worden", aldus Bruning.

Luister hier het Mediaforum terug:

Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Kees Boonman

Ster advertentie
Ster advertentie