Achtergrond
AVROTROS

Feit of fictie: 20% meer scheidingen in augustus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: 20% meer scheidingen in augustus

Je zou denken dat een vakantie een boost geeft aan je relatie: de dagelijkse sleur doorbreken met wat vrije tijd voor je lief. Maar, zo een vakantie kan er ook voor zorgen dat je huwelijk op de klippen loopt. Volgens BNR Nieuwsradio piekt in augustus het aantal scheidingen. In die maand scheiden bijna 20% meer Nederlanders dan gemiddeld. Martijn Rosdorff checkt of deze uitspraak klopt.

Gemiddelde

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, scheiden er maandelijks gemiddeld 2930 in ons land. “Het gemiddelde in augustus ligt wel ietsjes hoger, maar dat gaat om 4%.’’ Bovendien, is volgens Mulligen het moment waarop een stel besluit te gaan scheiden, niet hetzelfde als het moment dat de scheiding is voltooid. Er is echter wel een piek te zien in augustus en september.

24/7 samen

Maar hoe kan het dat stellen elkaar beu zijn na wat vrije tijd met elkaar? Isabelle van Houten, echtscheidingsmediator, legt het uit: “In de dagelijkse praktijk word je afgeleid door kinderen en werk en kun je nog langs elkaar heen leven als het niet zo lekker loopt in je relatie. Tijdens de vakantie lukt dat niet meer. Dan zit je 24/7 op elkaars lip en wordt het dan pas duidelijk dat het echt niet meer gaat.’’

Conclusie

De uitspraak die gedaan werd in een uitzending van BNR Nieuwsradio beoordeelt Martijn Rosdorff als fictie. Er is een piek te zien van scheidingen in de zomer, maar het gaat om 4%, niet 20%.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie