Achtergrond

Moet je de oproep om actie te voeren tijdens de dodenherdenking negeren?

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet je de oproep om actie te voeren tijdens de dodenherdenking negeren?

Een oproep tot actievoeren tijdens de Dodenherdenking, moet je daar als media wel of geen aandacht aan besteden? Over dat dilemma ging het vandaag in het Mediaforum in Spraakmakers.

Het gaat om een opvallende oproep op Facebook: De actiegroep 'Geen 4 mei voor mij' wil dat mensen op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking lawaai maken op de Dam. Dit vanwege het ‘racistische’ karakter van de herdenking.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Jan Tromp, journalist bij de Volkskrant, is je eerste impuls als journalist misschien 'daar trappen we niet in, dit is non-nieuws'. Vervolgens wordt het breed uitgemeten op sociale media en zijn er collega-rubrieken die het wel brengen. Dat is ook de reden waarom het vandaag ook in het Mediaforum werd besproken.

Bepaal je voor de lezer dat ze dit niet hoeven te weten?

Stel nou dat er op 4 mei wel lawaai wordt getrapt en dat het uitgroeit tot een grote rel, maar je hebt het als bijvoorbeeld de Volkskrant niet gebracht? Dan kan de Volkskrant-lezer zich volgens Tromp afvragen, waarom wist ik dit niet? Ben je dan als krant paternalistisch bezig omdat je dan voor de lezer bepaald dat ze dit niet hoeven te weten? Mogen de lezers dat niet zelf bepalen? Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de ondernemersorganisatie van de technieksector én Spraakmaker van de dag, vindt van niet. De media maken volgens haar dagelijks keuzes wat zij wel en niet nieuws vinden.

'Bedankt kleine actiegroep, ga lekker trommelen ver weg van de dam'

Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL, denkt dat er ook wel een voordeel zit aan het praten over de oproep van de actievoerders. "Doordat je erover praat, zullen er ook weer mensen gaan benadrukken hoe belangrijk 4 mei is en wat we er mee bedoelen. Dus wat dat betreft bedankt kleine actiegroep, ga lekker trommelen in het Amsterdamse bos, ver weg van de herdenking."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie