Achtergrond

Rudi Vranckx: 'Kalifaatkinderen stilzwijgen is geen optie'

BNNVARA
foto: VRTfoto: VRT
  1. Nieuwschevron right
  2. Rudi Vranckx: 'Kalifaatkinderen stilzwijgen is geen optie'

Oorlogsjournalist Rudi Vranckx volgde een jaar lang Belgische en Nederlandse ouders waarvan de kinderen en kleinkinderen naar IS-gebied zijn vertrokken, of daar zijn geboren. Hij reisde daarvoor ook af naar de vluchtelingenkampen in Noord-Syrië. Canvas zendt dinsdag 30 oktober de eerste aflevering uit van het drieluik: Voor de Zonden van de Vaders. Hij vertelt erover in De Nieuws BV.

Voor de Zonden van de Vaders

Veel moeders in de vluchtelingenkampen in Noord-Syrië voelen zich heel schuldig. Eén moeder vertelt aan Rudi: "Ik kan mezelf nooit vergeven wat ik mijn kinderen heb aangedaan. Ik heb hun school afgepakt, ik heb hun vrijheid afgepakt, ik heb hen alles afgepakt. Ik zou mijn kinderen zo meegeven aan jullie, die verdienen echt niet om onder deze omstandigheden te leven. Als ik ze met jullie kon meesturen, had ik ze meegestuurd."

Maar de jihadgangers en hun kinderen kunnen niet naar Nederland komen. Want, met een officieel uitleveringsverzoek erkent Nederland de staat Koerdistan. Daarnaast zeggen politieke partijen dat Nederland onveiliger wordt met de komst van deze mensen. En, de jihadmoeders en hun kinderen kunnen niet zelf naar een consulaat reizen om de nodige papieren aan te vragen.

De kinderen moeten naar Nederland gehaald worden

Hoogleraar klinische psychologie, Gerrit Sloots die de kinderen daar onderzocht, zegt in de reportage: "Er is geen enkele maar dan ook geen enkele reden om deze kinderen niet terug te halen. Het gaat om nul-jarigen, peuters en kleuters en er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing dat dit gevaarlijke kinderen zouden kunnen worden."

Quote

Er is geen vezel in mijn lijf die kan accepteren dat je zulke kinderen zou opgeven

Andre Seebregts

Advocaat Andre Seebregts die verschillende jihadmoeders en hun kinderen bijstaat, valt de hoogleraar bij: "Het lijkt mij ook onzinnig dat dit een gevaar zou zijn. kinderen van nul, één, twee, drie jaar. Er is geen vezel in mijn lijf die kan accepteren dat je zulke kinderen zou opgeven. Die moeten hiernaartoe gehaald worden. Maar ook de ouders moeten hier gecontroleerd naartoe gehaald worden. Dan komen ze gelijk op een terroristenafdeling dan worden ze berecht, krijgen ze straf en na de straf krijgen ze hele strenge voorwaarden. En dat is in het belang van de Nederlandse maatschappij."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie