Achtergrond
KRO-NCRV

Het Mediaforum: Poch is jarenlang door de media schuldig verklaard

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Mediaforum: Poch is jarenlang door de media schuldig verklaard

Volgens Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg heeft de media heel lang een negatief stempel gedrukt op voormalig Transavia-piloot Julio Poch. In de media was volgens Kantelberg heel lang de toon ‘deze man deugt niet’. Poch werd in november vrijgesproken van betrokkenheid bij de zogenoemde ‘dodenvluchten’ die plaatsvonden tijdens het Videla-regime in Argentinië. Gisteren deed hij zijn verhaal in Jinek.

Kantelberg zag bij Jinek een man zonder rancune, terwijl hij volgens hem alle reden had om rancuneus te zijn. "De man is in het pak genaaid. Als er iemand in complotten mag denken dan is het Julio Poch, want die waren er ook daadwerkelijk. Hij is er echt ingeluisd door zijn collega’s." Kantelberg hekelde in Het Mediaforum in Spraakmakers onder meer de rol van Vrij Nederland en De Volkskrant. De toon was heel lang ‘het zal wel kloppen’. "Er was heel lang het beeld dat Poch verantwoordelijk was voor de doodsvluchten." Ook de SP gaat volgens Kantelberg niet vrijuit.

'Niemand kon meer terug'

Esquire publiceerde in maart 2016 een uitgebreide reconstructie van de zaak. Kantelberg: "We zijn meerdere keren in Argentinië geweest. Verslaggeefster Margriet Marbus heeft Julio Poch daar ook opgezocht en heeft daar driekwart jaar aan gewerkt." Hij vervolgt: "De SP heeft hier een heel kwalijke rol gespeeld." Het gerucht dat Poch dodenvluchten zou hebben uitgevoerd is volgens Kantelberg een heel eigen leven gaan leiden. Alejandra Slutzky, een voormalig kandidaat-kamerlid voor de SP, heeft volgens hem de zaak aanhangig gemaakt. Haar vader is onder het Videla-regime verdwenen en Slutzky vluchtte op haar veertiende naar Nederland. Kantelberg: "Er werden vragen gesteld in de Tweede Kamer en uiteindelijk kon niemand meer terug."

Geen wederhoor van Poch

Mede-forumlid Martha Riemsma, hoofdredacteur van Tubantia, had bij het kijken naar het gesprek met Poch in Jinek vooral een ongemakkelijk gevoel. "Ik had heel erg sterk de behoefte aan de wederhoor van Poch. Nadat eerder in Pauw en Witteman zijn voormalige collega’s de beschuldigingen hadden geuit. Maar het was daarnaast, met zijn dochters die ook aanwezig waren, ook heel erg een inkijkje in zijn privéleven. Die balans vond ik wel ingewikkeld."

Riemsma: "Het doet misschien geen recht aan de situatie om dat beeld in een kwartier om te draaien. Dat is wel heel ambitieus. Om zo’n kwestie na acht jaar eigenlijk op deze manier te keren, is eigenlijk onmogelijk." Volgens Kantelberg zat het ongemak bij veel mensen er ook in omdat veel media nu eenmaal het beeld hadden geschetst dat Poch verantwoordelijk was voor de doodsvluchten.

Luister Het Mediaforum hier terug:

Het Mediaforum

Bekijk het Mediaforum hier terug:

Video niet beschikbaar

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie