Achtergrond
KRO-NCRV

Dit was Brandpunt dan echt, goedenavond

foto: YouTube KRO-NCRVfoto: YouTube KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was Brandpunt dan echt, goedenavond

Actualiteitenprogramma Brandpunt+ is vanavond voor het laatst op de buis. Na bijna zestig jaar komt een einde aan het televisieformat en gaat het als online platform verder.

Video niet beschikbaar

"Het zou krankzinnig zijn als Brandpunt zou verdwijnen", zei Fons van Westerloo, oud-topman van RTL en SBS, eerder dit jaar in de Volkskrant. Het vernieuwde programma verscheen sinds januari twee keer per week op televisie met uitzendingen van nog geen twintig minuten. Desondanks maakte de NPO in juni bekend dat het doek zou vallen vanwege bezuinigingen.

Make-over

Bijna zestig jaar geleden, in 1959, verscheen de actualiteitenrubriek voor het eerst op televisie. Na jaren van afwezigheid keerde Brandpunt in 2010 terug op de buis in een nieuw jasje. De studio was niet langer het decor, verslaggevers maakten reportages op locatie. Begin dit jaar werd de koers wederom gewijzigd. Het programma focuste zich vanaf toen op constructieve journalistiek.

Traditie

Met het verdwijnen van Brandpunt+ op de buis, hoopt Kleijn, één van de anchors, dat actuele reportages wel op de publieke omroep te zien blijven. "Daar zijn we goed in en we hebben daar een traditie in."

Laatste aflevering

De laatste aflevering van Brandpunt+ staat in het teken van de wederopbouw van Mosul. De binnenstad van deze Irakese stad ligt volledig in puin door bombardementen en gevechten. "Het is alsof je de Tweede Wereldoorlog binnenloopt. Niets staat meer overeind", zegt Kleijn. Ook in de buitenwijken van de miljoenenstad is een spoor van vernieling zichtbaar. Kleijn hoorde van een Nederlandse architect dat IS fundamenten van grote gebouwen liet ontploffen. Bouwwerken bleven op deze manier overeind, maar wel totaal onbruikbaar.

Quote

Het is alsof je de Tweede Wereldoorlog binnenloopt

Lopend door de stad zag Kleijn de bomgordels en handgranaten nog op de grond liggen. "Ik stond op een plek zonder dak en dat was de huiskamer van drie gezinnen. Ondanks de verwoestingen probeert men zo goed als het kan, het leven weer op te pakken, merkte Kleijn. "Mensen komen terug, schuiven letterlijk de puin opzij en beginnen weer een winkeltje."

Laatste aflevering Brandpunt+

De laatste aflevering van Brandpunt+ over de wederopbouw van Mosul is vanavond om 21.00 uur te zien op NPO 2. Online gaat Brandpunt+ dus door. Ga naar de site voor de meest actuele verhalen.

Ster advertentie
Ster advertentie