Achtergrond

Rondemissen seksistisch? 'Maak het niet te saai'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondemissen seksistisch? 'Maak het niet te saai'

[KRO-NCRV] Zijn rondemissen nog van deze tijd? Als het aan de organisatie van de Ronde van Spanje ligt, gaan ze verdwijnen. Hun rol als gedienstig decorstuk zou niet meer passen. Toch is het maar de vraag of de maatregel op veel bijval kan rekenen.

De missen in de huidige Tour de France zijn het er in ieder geval niet mee eens. Dat blijkt uit een artikel van De Volkskrant, waarin zij stellen dat hun fysieke verschijning maar een deel van het werk is. Ook de deelnemers aan het Mediaforum zijn licht sceptisch. hoofdredacteur Paul van Gessel van RTV NH knipoogt dat we het niet allemaal te saai moeten maken.

Amstel Gold Race

"Het afschaffen van rondemissen is voor mannen een extra stimulans om naar het vrouwenwielrennen te gaan kijken", denkt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van Nu.nl. Hij gaat ervan uit dat daar de rondemissen blijven. Maar bij de vrouwenwedstrijd van de Amstel Gold Race zijn dit jaar rondemisters - mannen dus - ingezet. "Dat is dan toch ook seksistisch?" aldus Hoekman.

Zelfreinigend vermogen van de samenleving

Het nieuws valt samen met de maatregel van de Britse reclameautoriteit om harder op te treden tegen advertenties met seksistische stereotypen. "Dat zal best goed bedoeld zijn, maar een zelfbenoemde autoriteit hoort niet op de stoel te gaan zitten van de samenleving", aldus Van Gessel. De samenleving stelt volgens hem de norm en de reclame volgt. Het zelfreinigende vermogen is dus groot. "Het enige wat voor adverteerders telt is de omzet en dus komt de markt vanzelf in beweging als de norm verandert."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie