Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Melk laten staan om Parkinson te voorkomen? Onwaarschijnlijk

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Melk laten staan om Parkinson te voorkomen? Onwaarschijnlijk

We moeten ophouden met het drinken van melk, om het risico op Parkinson te verkleinen, berichtten Britse media. Dat lijkt overdreven – hoewel calcium wel een rol kan spelen bij Parkinson.

Britse onderzoekers van de universiteit Cambridge hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat betrokken kan zijn bij de ontwikkeling van Parkinson. Ze vonden dat een teveel aan calcium in bepaalde hersencellen deze cellen misvormde en uiteindelijk deed afsterven.

Minder melk drinken?

Wat betekent dit nieuwe inzicht voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson? En moeten we, zoals sommige Britse media voorstellen, nu dringend minder melk drinken? Nieuws en Co vroeg het aan Bas Bloem, hoogleraar neurologie bij het Radboud UMC, en aan senior voedingsdeskundige Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.

Hoe calcium kan bijdragen aan de vorming van Parkinson

Zoals bekend heeft Parkinson te maken met een opeenstapeling van eiwitten in de zenuwcellen. Calcium kan daar een rol bij spelen, blijkt uit de Britse studie. Bloem: “Als er in een gezonde zenuwcel per ongeluk te veel calcium zit, dan gaan de eiwitten klonteren. En dat is nu precies wat giftig is voor de zenuwcel.”

Of ligt het toch aan de eiwitten?

Bloem haalt ook een aantal studies aan waaruit zou blijken dat de afwezigheid van calcium het optreden van Parkinson zou uitstellen. Maar tegelijkertijd hoedt hij zich voor het toeschrijven van een te belangrijke rol aan calcium. “Waar het om gaat is de verhouding tussen calcium en eiwitten in de zenuwcellen. Zelf denk ik dat het eerder ligt aan het eiwit.”

Calcium is bovendien cruciaal voor de hersenen, benadrukt Bloem, met name voor de geleiding van signalen. Parkinson-patiënten krijgen zelfs vaak extra calcium voorgeschreven, omdat ze een verhoogd risico op botontkalking hebben – en dus op botbreuk na een valpartij.

Voedingscentrum niet onder indruk van waarschuwing

Britse media berichten ondertussen naar aanleiding van de studie dat we maar beter minder melk kunnen gaan drinken. Senior voedingsdeskundige Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum nuanceert die waarschuwing. Ten eerste neemt het lichaam niet per definitie meer calcium op als je meer melk drinkt. Alleen als je specifieke voedingssupplementen gebruikt, bestaat dat risico.

En zelfs in dat laatste geval is niet gezegd dat je daarmee het risico op Parkinson verhoogt. Er zijn studies waaruit blijkt dat een leven lang veel melk drinken een iets verhoogd risico geeft op Parkinson. Maar Bas Bloem wijst erop dat calcium daar helemaal niet de oorzaak van hoeft te zijn.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie