Achtergrond

Frustratie bij luisteraars: 'Ons zorgstelsel is veel te ingewikkeld'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frustratie bij luisteraars: 'Ons zorgstelsel is veel te ingewikkeld'

Veel NPO Radio 1 luisteraars herkennen zich in het rapport van de Nationale Ombudsman: "Zorgen voor Burgers". Daarin staat dat mensen geregeld niet de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Ons zorgstelsel is te ingewikkeld.

De stelling: 'Het is te ingewikkeld om in Nederland de juiste zorg te krijgen' roept veel reacties op. Zoals bij Jeroen Riemeijer die zorgt voor zijn vrouw met alzheimer. De ziekte van zijn vrouw valt Jeroen zwaar, maar alle administratieve rompslomp daarbij maakt het soms bijna ondraaglijk. Riemeijer is verbaasd over wat hij allemaal moet regelen en ook de reacties van de zorgverleners komen vaak rauw op zijn dak. "Dan zeggen ze: ‘dat weet u toch wel hoe u dat moet aanvragen'. Maar hoe kan ik dat nou weten, ik heb het toch nooit eerder gedaan."

Kastje-naar-de-muur-gevoel

Ook bij andere luisteraars is er grote frustratie over hoeveel je moet regelen als iemand ziek is. Het kastje-naar-de-muur-gevoel komt dan ook vaak terug in de uitzending.

Zo ook bij Carola Lopitzsch die zich veel zorgen maakt over haar zieke moeder. Zij is van de trap gevallen en heeft opeens veel zorg nodig. Ook Lopitzsch heeft het gevoel dat ze in een geheel andere wereld is terecht gekomen. Een wereld waar ze de regels niet van kent en zich vaak een roepende in de woestijn voelt.

'Grootte van de zorgtaak ernstig onderschat'

Toch is er ook ander geluid te horen in de uitzending. Jacobien Kleve van Kenniscentrum WMO in Meppel leidt gemeenteambtenaren op. Volgens haar gaat het in veel plaatsen al goed in Nederland. Maar zij ziet ook dat het voor de gemeenten, die een deel van de zorg moeten regelen, niet makkelijk is.

Er is volgens haar zoveel veranderd de afgelopen drie jaar dat je ook niet kan verwachten dat het allemaal in één keer goed gaat. Ook hebben gemeenten de grootte van de zorgtaak ernstig onderschat en is het verschil tussen de gemeenten te groot. Het maakt dus uit waar je woont, hoe soepel alles geregeld is.

Ster advertentie
Ster advertentie