Achtergrond
AVROTROS

Frits Wester over het politieke interview: 'Mark Rutte kent alle geitenpaadjes'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Wester over het politieke interview: 'Mark Rutte kent alle geitenpaadjes'

Journalist Frits Wester vergelijkt het politieke interview met een ouderwets belastingformulier. Je begint linksboven en je eindigt rechtsonder. Tussendoor is het de kunst om goed geïnformeerd voor de dag te komen en je gesprekspartner te confronteren met iets onverwachts, zodat het vaste riedeltje wordt onderbroken.

#85 - Frits Wester - MISCHA!

Wester heeft er steeds minder mee, met de strijd van kranten en journaals om als eerste met nieuws te komen. “Vroeger wilden we eerder zijn met nieuws dan het 8 uur journaal, maar nu alles online gaat is dat toch anders”, zegt hij in MISCHA! Dan hoor ik zeggen: ‘Hebben we dat als eerste ‘gepusht’? Dan zeg ik jongens het stond al een half uur lang op Teletekst. En dan kijken ze me aan en zeggen: ‘Uit welke eeuw kom jij?’”

Verloving

Nu hij langer in het vak zit, is hij minder gebrand om de eerste te zijn, vertelt Wester. “Ik ben ook geen journalist die uit is op rampen en ellende, ik wil graag dat het goed gaat met de wereld. Maar een scoop hebben is wel een goede dag. De leukste dag ooit was het kunnen verklappen van de verloving van prins Willem-Alexander en Maxima. En als eerste met de miljoenennota komen is ook leuk. Maar na de tweede, derde, vierde keer denk ik: ach laat maar.”

Cultuurverandering op het Binnenhof

Hij is nog even gemotiveerd als aan het begin van zijn carrière zegt hij, en gaat pas weg als hij door RTL4 wordt weggestuurd. Maar sommige dingen zijn minder leuk geworden in het werk. “De cultuur op het Binnenhof is veranderd. Er zijn nu zoveel voorlichters. In sommige fracties heb je 1 voorlichter op 2 Kamerleden. Toen ik nog bij het CDA werkte, waren we met z’n tweeën op 54 Kamerleden. Mensen zijn minder toegankelijk en banger geworden om dingen te vertellen. Dat komt ook door social media en de angst voor reacties.”

Geitenpaadjes

Maar als hij dan een Kamerlid of minister kan interviewen dan blijft het ‘een leuk spel’, aldus Wester, om te kijken of je uit het gesprek krijgt wat je vooraf had bedacht. Al is dat bij sommige politici lastig: “Mark Rutte kent alle geitenpaadjes. Die is handig met interviewen. Die begint bijvoorbeeld meteen met een eerlijk antwoord, dus wat kan je daarna nog sturen?” Eén truc wil hij wel prijsgeven bij het interviewen van politici. “Je moet altijd zorgen dat je dingen weet die je tijdens en aan het einde ineens kan tonen. En soms moet je wat informatie prijsgeven waardoor de ander het gevoel krijgt eerlijk te moeten zijn, omdat ik hem anders kan confronteren met iets dat hij niet zag aankomen.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#85 - Frits Wester - MISCHA!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie