Achtergrond
EO

Abbvie neemt Nederlands coronamedicijn in massaproductie

foto: ANP, Patrick van Katwijkfoto: ANP, Patrick van Katwijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Abbvie neemt Nederlands coronamedicijn in massaproductie

Het Amerikaanse bedrijf Abbvie gaat samen met de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit en het Rotterdamse bedrijf Harbour BioMed aan de slag met het maken van een coronamedicijn. Abbvie is één van de grootste farmaciebedrijven die zich toeleggen op het ontwikkelen van antivirale middelen. Volgens de directeur van het bedrijf is het antilichaam extreem veelbelovend. "Alle tests zijn geslaagd. Het antilichaam is ijzersterk".

Coronamedicijn in productie: Deal tussen Amerikaanse farmaceut en Rotterdamse wetenschappers

Afgelopen zondag kondigde Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit, de samenwerking aan in Dit is de Dag. Grosveld is één van de ontdekkers van het antilichaam, het hoofdbestanddeel van het coronamedicijn. "Je kan het gebruiken als medicijn, als je al besmet bent en als preventief middel voor hoog-risicogroepen", aldus het hoofd van de afdeling celbiologie van het Erasmus MC. Hij is hiermee een van de eersten die met een concreet middel tegen het virus komt. "Het gaat ons er om patiënten te helpen. Dat je daarbij toevallig de eerste, bent, dat zou mooi zijn, maar is minder belangrijk".

Grosveld heeft voor zijn onderzoek enkele tonnen subsidie gekregen van het kabinet. "Ik heb contact gehad met minister De Jonge. Dat was een gesprek van drie minuten, toen was het voor elkaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie