Achtergrond
KRO-NCRV

Ernstig meervoudig beperkte kinderen willen ook naar school

foto: Klaas den Tekfoto: Klaas den Tek
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernstig meervoudig beperkte kinderen willen ook naar school

Het is niet vanzelfsprekend dat je met een lichamelijke en geestelijke beperking en afhankelijk van zorg, naar school kan. Dat blijkt uit een onderzoek van Reporter Radio naar Passend Onderwijs voor ernstig meervoudig beperkte kinderen. Ouders raken verstrikt in onderhandelingen met school of moeten uiteindelijk ontheffing van de leerplicht aanvragen.

Anna Goedhart, moeder van Olle

Als ernstig meervoudig beperkte kinderen naar school willen dan hebben ze een toelaatbaarheidsverklaring (tlv) nodig, dan kan er extra ondersteuning voor ze aangevraagd worden. De tlv wordt toegekend door de koepel van schoolbesturen, het samenwerkingsverband en zij bepalen ook de hoogte van het bedrag dat er voor onderwijs uitgegeven kan worden.

Maar er zijn 151 samenwerkingsverbanden en die beslissen allemaal anders. In de ene regio krijgen de kinderen genoeg geld, in de andere niet. De schooldirecteuren worden er wanhopig van.

Jenne Olijve, schooldirecteur

Alhoewel ministers De Jonge en Slob vinden dat ernstig meervoudig beperkte kinderen een tlv met de hoogste bekostiging moeten krijgen, hebben de samenwerkingsverbanden de vrijheid daarover zelf te beslissen. Er zijn samenwerkingsverbanden die een verschil maken tussen onderwijsgeld en zorggeld. Zij zorgen voor het onderwijsbudget en vinden dat ouders de zorg moeten betalen.

Maar ouders hebben het PersoonsGebondenBudget geld nodig voor de uren en dagen dat hun kinderen niet op school zijn. Dan ontstaat er een probleem en moeten scholen en ouders onderhandelen.

Gerard Kusters, schooldirecteur

Als het niet lukt om een school te vinden of het zorggeld te regelen, kunnen de kinderen niet naar school, moeten de ouders leerplichtontheffing aanvragen en gaan de kinderen naar een kinderdagcentrum. Daar zijn geen andere niet-gehandicapte kinderen en worden ze normaal gesproken niet gestimuleerd te leren. Voor de kinderen die niet naar school gaan, is er op verschillende plaatsen een ouderinitiatief ontwikkeld: de SamennaarSchool klassen.

Luister vanavond om 19 uur naar de reportage in Reporter Radio

Ster advertentie
Ster advertentie