'Mensen die een risicohond willen, moeten eerst op cursus'
- Nieuws
- 'Mensen die een risicohond willen, moeten eerst op cursus'
[KRO-NCRV] Er moet een verplichte cursus komen voor het houden van bepaalde hondenrassen. Het gaat hierbij om de zogenoemde gevaarlijke of agressieve honden zoals pitbull- of Staffordshire terriërs. Daarvoor pleit de Hondenbescherming. Een verplichte cursus moet het aantal bijt-incidenten door agressieve honden verminderen.
Directeur van de Hondenbescherming Ineke van Herwijnen zegt dat het aantal bijtincidenten in Nederland niet wordt gemeten, maar in Den Haag gaat het om ongeveer 400 incidenten per jaar.
Van Herwijnen: “Dat is meer dan een incident per dag en we hebben sterk het idee dat het aantal incidenten is toegenomen.” Artsen op de spoedeisende hulp zien een toename in het aantal en volgens Van Herwijnen worden de verwondingen ook erger. Een landelijke database voor bijtincidenten is volgens Van Herwijnen nodig. “Welke honden in welke situatie bijten is waardevolle informatie.”
Bekijk hier het gesprek met Ineke van Herwijnen:
'Hondvaardigheidsbewijs'
Een verplichte cursus voor mensen die een zogenaamde risicohond willen nemen, moet dit aantal volgens de Hondenbescherming naar beneden brengen. “In het verkeer vinden we het normaal dat je een rijbewijs hebt voordat je de weg op gaat, wij vinden het een goed idee dat je een ‘hondvaardigheidsbewijs’ haalt voordat je aan een hond begint”, zegt Van Herwijnen.
“We willen dat mensen een examen afleggen om te testen of ze genoeg kennis en vaardigheden hebben om met de hond om te gaan. Zo kunnen mensen voor de aanschaf van zo’n hond gelijk testen of ze wel geschikt zijn voor het type hond die ze willen.”
Oosterburen lopen voorop
Uiteindelijk is het volgens de Hondenbescherming de bedoeling dat handhaving van het verbod ook vanuit de hondenfokkers uitgaat. “Veel fokkers zullen door middel van een certificaat ook inzien dat het fijn is om een hond te verkopen aan iemand die er goed over heeft nagedacht.”
Dat een vaardigheidsbewijs voor risicohonden helpt,blijkt volgens Van Herwijnen uit het beleid van onze oosterburen. “In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is er al soortgelijke regelgeving voor mensen met een risicohond en daar is de overlast verminderd.”