Achtergrond

Geëmotioneerde Diederik Stapel loopt tweede kans mis

foto: ANP - KOEN VAN WEELfoto: ANP - KOEN VAN WEEL
  1. Nieuwschevron right
  2. Geëmotioneerde Diederik Stapel loopt tweede kans mis

[EO] De Internationale Hogeschool NHTV in Breda heeft besloten om de samenwerking met oud-wetenschapper Diederik Stapel te beëindigen. Dat terwijl hij vorige week nog een contract voor een jaar had getekend bij de school en ook al zijn eerste werkdagen achter de rug had. Stapel liet bij Dit is de Dag merken ontstemd te zijn: "Ik dacht, ik krijg een nieuwe kans. Maar het gaat nu toch niet door."

Vorige week werd Stapel nog door iedereen gefeliciteerd. "Mijn dochter was jarig en tegelijk was iedereen blij met mijn nieuwe baan bij de school. Maar nu het is weer over en heb ik mijn moeder van 85 jaar moeten vertellen dat het feest toch niet doorgaat."

NHTV

De NHTV in Breda liet na een week weten dat ze de aanstelling van Stapel toch wilden heroverwegen. Voorzitter van het College van Bestuur, Hein van Oorschot, zegt in Dit is de Dag dat hij het anders aan had moeten pakken: "Dit is niet om vrolijk van te worden. Het is een ongelukkig traject geweest waar het College van Bestuur in de eerste plaats verantwoordelijk voor is." In een persbericht laat de school weten dat er onvoldoende vertrouwen is in de samenwerking en dat Stapel dus zijn spullen moet pakken.

Doelloos

Het had de kers op de taart kunnen zijn voor Stapel die, nadat hij vijf jaar geleden zijn baan had verloren als wetenschapper, een zwarte periode in zijn leven heeft moeten doorstaan. Over die tijd schreef hij het boek 'Zuchten', dat woensdag uitkomt. "Het is een soort van manifest geworden. Ik wil laten zien waarom ik nog leef. Ik heb getwijfeld: waarom moet ik nog doorgaan? Ik voelde mij doelloos."

Stapel kwam in een depressie terecht. Dat ging voor hem gepaard met stilstand, leegte en eenzaamheid. "Ik heb met mensen gesproken en dan blijkt dat je niet de enige bent die ermee te maken heeft. Een belangrijk aspect wat mij op de been hield, is het verhaal te delen."

Het is nu gedeeltelijk toeval dat Stapel nog leeft, zo zegt hij zelf. "Het is niet zo dat ik denk, ik heb het allemaal zelf gedaan. Je moet ook maar net de goede mensen tegenkomen. Ik heb geluk gehad, maar ik kan mij voorstellen dat als er bij mensen niet op tijd iemand aanklopt, je doorslaat in een eenzame droom. Dan is het te laat."

Ander mens

Stapel vertelt in zijn boek over waarom hij het de moeite vindt om te blijven leven. Daar hoort ook bij dat iedereen een tweede kans verdient. "Ik snap ook wel dat men zegt: die man is vreselijk en zal nooit veranderen. Maar ieder mens kan veranderen." Stapel wil dan ook in gesprek met de school om te laten zien dat hij na vijf jaar een ander mens is geworden.

Het boek 'Zuchten' van Diederik Stapel ligt vanaf morgen in de winkel. Dinsdagavond was hij onder andere daarover te gast in Dit is de Dag op NPO Radio 1:

Ster advertentie
Ster advertentie