Achtergrond

Politie wil nog voor jaarwisseling verbod op knalvuurwerk

foto: pexels / anpfoto: pexels / anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie wil nog voor jaarwisseling verbod op knalvuurwerk

De Nationale Politie pleit voor een totaalverbod op elke vorm van knalvuurwerk. "Het vuurwerk heeft zijn onschuld verloren en de maat is vol. Elke knal is er één te veel", zegt Peije de Meij, directeur Operatiën bij de Nationale Politie, in Stand.nl op NPO Radio 1.

Op een grote conferentie in Den Haag wordt vandaag - middenin de zomer - het vuurwerkterreur aan de orde gesteld. “Veel mensen hebben nog het romantische beeld van een Astronautje, maar het gaat tegenwoordig echt om TNT-staven”, vertelt De Meij.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er 3500 vuurwerk-gerelateerde incidenten. Dat zijn er weliswaar minder dan het jaar daarvoor, “maar het gaat om de heftigheid”, vindt De Meij. “Het is te gek voor woorden als je bijvoorbeeld de uitwerking ziet van een vuurwerkbom op een politieauto.”

‘Handgranaten’

De in zilverpapier verpakte Cobra 8 heeft bijvoorbeeld honderd gram springstof. Dat is meer dan genoeg om containers, brugleuningen en zelfs auto's op te blazen. Vuurwerk dat illegaal is, maar door alle knallen kan de politie geen onderscheid meer maken. “We hebben de aantallen incidenten wel iets naar beneden gekregen, maar het gaat nog steeds om honderden gevallen. De maat is vol. Laten we het bij siervuurwerk houden.”

Handhaving

“Als er een verbod komt, is het simpel om te handhaven”, denkt De Meij, “want elke knal is er dan één teveel”. Maar alleen handhaving door de politie is onvoldoende. Zeker gezien de schaarse middelen die de politie tot haar beschikking heeft in het buitengebied. “Ouders moeten hun kinderen niet meer aanmoedigen, maar het gesprek aangaan aan de keukentafel.”

De Nationale Politie ziet het liefst nog voor de jaarwisseling een verbod op elke vorm van knalvuurwerk - dus ook de iets onschuldigere rotjes. Vandaag wordt daar op de conferentie ‘vijf voor twaalf’ in Den Haag over gesproken.

stand.nl

Ster advertentie
Ster advertentie