Achtergrond
KRO-NCRV

Andere Tijden slachtoffer van bezuinigingen Publieke Omroep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Andere Tijden slachtoffer van bezuinigingen Publieke Omroep

Het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om het aantal afleveringen van Andere Tijden te halveren roept grote verontwaardiging op. "Wij brengen niet het gekakel van de dagelijkse actualiteit, maar kijken wat er écht aan de hand is. Met een beetje afstand. Bij uitstek de taak van de Publieke Omroep", zegt presentator Hans Goedkoop in het mediaforum op NPO Radio 1.

Klankkast van de geschiedenis

De NPO wil 35 uitzendingen van Andere Tijden terug brengen naar 17. "Na bijna 700 wekelijkse afleveringen met onbekende verhalen, onthullingen en bijzonder archiefbeeld komt er een einde aan een unieke continuïteit van geschiedenis op televisie", is te lezen op de website van het geschiedenisprogramma.

Goedkoop: "We geven de actualiteit de klankkast mee van de geschiedenis en dus moeten wij er zijn als die actualiteit er is".

Tactiek naar Den Haag

Televisierecensent Angela de Jong denkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten. "Ik denk dat het een dreigement is waarmee ze druk willen zetten op de politiek om de bezuinigingen van de baan te halen. En dat doen ze met titels die de politiek aan het hart gaan."

De NPO reageert dat ze met de omroepen in gesprek is over de bezuinigingen en het vernieuwen van de programmering. "Geschiedenis blijft een belangrijk onderdeel van NPO 2. We praten nu met de NTR over het versterken van ons educatieve platform Focus, waarin geschiedenis en wetenschap een prominente plek krijgen."

Naam Andere Tijden verdwijnt ook

Dat laatste baart Hans Goedkoop ook zorgen. "Het zou betekenen dat de naam Andere Tijden gaat verdwijnen. Het wordt dan Focus: Geschiedenis."

Ster advertentie
Ster advertentie